O bibliotecă cu 400 de volume, care va conţine cărţi de ficţiune, nonficţiune, serii autobiografice şi de mărturii, va fi amenajată de organizatorii festivalului Awake (1-3 septembrie) împreună cu editura Litera, pe domeniul Teleki din Gorneşti, judeţul Mureş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biblioteca va avea un design arhitectural special, inspirat dintr-un cub de bibiliotecă supradimensionat şi va cuprinde peste 400 de volume, printre care se vor regăsi unele dintre cele mai bune cărţi de ficţiune, nonficţiune, serii autobiografice şi de mărturii: "Lupta mea", de Karl Ove Knausgård, cărţile-mărturie ale laureatei Premiului Nobel pentru  Literatură,  Svetlana Aleksievici: "Războiul nu are chip de femeie", "Ultimii martori" şi "Soldaţii de zinc", romane distinse cu Premiul Man Booker: "Scurtă istorie a şapte crime", de Marlon James, "Io contra Statele Unite ale Americii", de Paul Beatty, "O cale îngustă spre nordul îndepărtat", de Richard Flanagan. 

Pe domeniul castelului, spectatorii vor putea răsfoi şi cărţi ecranizate recent precum "Tony & Susan", de Austin Wright ("Animale de noapte", în regia lui Tom Ford), "Înainte să te cunosc", de Jojo Moyes sau "Carol", de Patricia Highsmith;  - romane ale unor autori contemporani, dar şi clasici, precum Agatha Christie, Richard Yates, James Joyce, E.L. Doctorow, William Saroyan, F.Scott Fitzgerald.

Pe rafturi vor fi şi cărţi de spiritualitate şi dezvoltare personală: "Cum să iubeşti", "Cum să te relaxezi", "Cum să mergi",   de Thich Nhat Hanh, "15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit", de Luminiţa Saviuc, sau "Jurnal de mindfulness", de Corinne Sweet; cărţi de călătorie, de colorat şi terapie antistres, precum "Pădurea fermecată şi "Grădina secretă", ale renumitei ilustratoare Johanna Basford. 

Spectatorii Awake vor avea posibilitatea să răsfoiască sau chiar să împrumute cărţi pe durata festivalului, urmând ca la finalul evenimentului, toate cărţile să fie donate unei biblioteci din judeţul Mureş. 

Designul  bibliotecii va fi unul special, centrat în  jurul  unui  cub  cu  cărţi. Întreaga idee este sugerată printr-un  ansamblu de cuburi supradimensionate, designul architectural fiind realizat de Monograf Studio, sub coordonarea arhitectului Attila Kim. 

Organizat pe domeniul unui castel în stil baroc din Transilvania, Awake a inclus în conceptul de festival o parte de  istorie, pornind de la povestea castelului familiei Teleki din Gorneşti. 

Prima bibliotecă publică din Transilvania a fost fondată de contele Samuel Teleki, la începutul secolului 19. 

Biblioteca Telekiană din Târgu Mureş, numită şi Biblioteca Teleki-Bolyai, şi-a deschis porţile în 1802.

Fondatorul său, Samuel Teleki, a început colecţionarea cărţilor în timpul studiilor din străinătate, unde a vizitat biblioteci  publice şi particulare renumite. Pasionat de bibliofilie, contele Teleki a achiziţionat cărţi din numeroasele sale călătorii şi a dotat biblioteca Telekiana cu 40.000 de volume, printre care se numără exemplare de o valoare inestimabilă precum  manuscrise, ediţii princeps şi prime ediţii provenind din mari case de editură europene.

În  prezent, Biblioteca Telekiana este un adevărat muzeu al cărţii, păstrând mobilierul original şi aranjarea iniţială a volumelor. Dragostea pentru cărţi a fost transmisă din generaţie în generaţie în familia Teleki, castelul din Gorneşti găzduind de asemenea o bibliotecă impresionantă, care la începutul secolului XX cuprindea peste 6.000 de exemplare. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, castelul a fost devastat şi mii de volume au fost distruse, însă unele dintre ele au fost salvate şi donate mai apoi Bibliotecii Telekiana din Târgu Mureş.  

Modestep (Marea Britanie), Irie Maffia (Ungaria), Alternosfera (Republica Moldova) şi Şuie Paparude (România) se numără printre artiştii care fac parte din lineup-ul festivalului Awake.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.