Federaţia Regizorilor Europeni de Film a condamnat afirmaţiile ministrului polonez al Justiţiei Zbigniew Ziobro, care a comparat-o pe regizoarea filmului "Green Border" Agnieszka Holland cu propagandiştii celui de-al Treilea Reich, o susţine

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem plini de admiraţie pentru puterea şi curajul ei în faţa atacurilor îngrozitoare împotriva ei şi a filmului în Polonia. O susţinem cu tărie pe Agnieszka şi susţinem pe deplin recenta declaraţie a Academiei Europene de Film, care a condamnat declaraţiile ministrului polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, care a comparat-o pe regizoarea de film cu propagandiştii celui de-al Treilea Reich. Domnul Ziobro a făcut aceste remarci fără să vadă filmul, ceea ce face ca astfel de comentarii să fie nu numai calomnioase şi nefondate, ci şi acoperite de aparenţele unui ministru al guvernului, cuvintele sale devenind o formă insidioasă de propagandă", se arată în comunicatul Federaţiei.

"Miniştrii europeni ai Justiţiei înţeleg şi respectă în mod inerent funcţia şi valoarea juriilor", adaugă organismul european, după ce juriul Festivalului de Film de la Veneţia tocmai a acordat Premiul special al juriului filmului regizat de Agnieszka Holland. "Acest juriu a evaluat dovezile înainte de a lua o decizie - a vizionat filmul. L-au vizionat în întregime. Îi invităm pe polonezi, pe europeni şi pe cei din întreaga lume să judece singuri, vizionând "Zielonca Granica/ The Green Border", au subliniat regizorii. 

"Cerem o dezbatere onestă, informată şi civilizată cu privire la acest film şi la toate operele culturale - în special în contextul în care miniştrii europeni ai Culturii şi-au propus să discute despre "Cultura ca bun public esenţial, ca bun public global" în timpul reuniunii informale din 26 septembrie de la Cáceres, Spania, sub preşedinţia spaniolă a UE", au transmis membrii Federaţiei.

Drama despre refugiaţi a regizoarei poloneze Agnieszka Holland, "Green Border", va fi lansată în Polonia la 22 septembrie. 

Filmul este povestit din perspectiva unei familii siriene care încearcă să fugă în UE prin Belarus, precum şi din perspectiva unui poliţist de frontieră polonez care are îndoieli cu privire la tratamentul brutal aplicat refugiaţilor.

Filmul este inspirat din evenimentele reale din 2021, când mii de oameni au rămas blocaţi la frontiera estică a UE în condiţii periculoase, după ce liderul autoritar al Belarusului, Alexander Lukaşenko, a ameninţat că va "inunda" blocul cu "droguri şi migranţi" ca represalii la sancţiunile impuse.

Dar filmul lui Holland a fost denigrat agresiv de către guvernul polonez. Stanisław Żaryn, secretar de stat, a acuzat-o pe regizoare că este "ruptă de realitate" şi că face "insinuări care sunt folosite pentru a ataca Polonia, polonezii şi guvernul".

Ministrul Justiţiei, Zbigniew Ziobro, din partea partidului naţionalist catolic Polonia Suverană, a comparat filmul cu unul de propagandă al Germaniei naziste "care îi prezintă pe polonezi ca fiind bandiţi şi criminali". Într-un discurs separat, el s-a referit la Holland ca la o stalinistă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.