Sharbat Gula, o femeie afgană devenită celebră după ce o fotografie a ei a fost publicată pe coperta revistei National Geographic în anul 1985, a fost deportată din Pakistan, după ce a fost arestată şi condamnată pentru deţinere de documente de identitate false, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sharbat Gula a fost condamnată la 15 zile de închisoare şi a executat această pedeapsă într-un spital în care a primit tratament împotriva hepatitei C.

Femeia afgană şi cei patru copii ai săi au fos predaţi autorităţilor afgane la graniţa dintre cele două state. Potrivit BBC, Sharbat Gula urmează să se întâlnească cu preşedintele afgan Ashraf Ghani în Kabul.

Celebra fotografie ”Fata afgană” a fost realizată în 1984, pe când Sharbat Gula avea vârsta de 12 ani şi trăia într-o tabără de refugiaţi din nord-vestul Pakistanului, după ce Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul. Imaginea, publicată pe o copertă a revistei National Geographic, a devenit una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume. 

În ultimele luni, ea şi câteva milioane de alţi cetăţeni afgani au ales să evite din nou războiul şi s-au refugiat în Pakistan şi în Iran.

După ce a fost arestată în Peshawar, o localitate aflată la mică distanţă de graniţă, ea şi-a recunoscut vinovăţia, pe 23 octombrie, la toate capetele de acuzare şi a primit o amendă de 110.000 de rupii (1.100 de dolari). Ea risca, de asemenea, o condamnare de mai mulţi ani de închisoare.

Pakistanul a lansat recent o acţiune de amploare împotriva falsificatorilor de documente de identitate, pe fondul deteriorării relaţiilor sale cu Afganistan şi India. Mii de refugiaţi afgani trăiesc în Pakistan şi au încercat să evite sistemul computerizat de evidenţă a populaţiei.

Sharbat Gula ar fi depus actele pentru eliberarea unui card de identitate în aprilie 2014, folosind numele Sharbat Bibi.

Fotografia de pe coperta revistei National Geographic a fost realizată de fotograful Steve McCurry în 1984. 

În 2002, fotograful Steve McCurry s-a întors în Afghanistan, după 17 ani, pentru a o găsi pe protagonista fotografiei. A găsit-o într-un sat afgan îndepărtat, unde locuia cu soţul ei, care era brutar, şi cu copiii lor.

Steve McCurry s-a ocupat apoi de finanţarea unui proiect ce a vizat îndeplinirea celei mai mari dorinţe a ”Fetei afgane” - un pelerinaj la Mecca alături de familia ei.

De atunci, Sharbat Gula s-a întors în Pakistan, în regiunea Peshwar, aflată în apropiere de graniţa cu Afganistan, şi a păstrat legătura cu fotograful american.

Steve McCurry a anunţat recent că a angajat un avocat pentru Sharbat Gula, după arestarea ei de autorităţile pakistaneze.

Ancheta autorităţilor din Pakistan împotriva străinilor care obţin documente de identitate false a descoperit 60.675 de carduri de identitate aflate în posesia unor cetăţeni non-pakistanezi.

Date recente transmise de ONU arată că Pakistanul găzduieşte în prezent 1,4 milioane de refugiaţi afgani înregistraţi. Se crede că aproximativ 1 milion de refugiaţi afgani neînregistraţi trăiesc în această ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.