„Familiar”, cel mai nou lungmetraj regizat de Călin Peter Netzer („Poziţia copilului”, „Ana, mon amour”) a fost selecţionat în cadrul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Tallinn Black Nights. În rolurile principale joacă Emanuel Pârvu şi Iulia Lumânare, distribuţia filmului fiind completată de actorii Ana Ciontea, Adrian Titieni, Victoria Moraru şi Vlad Ivanov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Internaţional de Film de la Tallinn este unul dintre cele 15 festivaluri de film de categorie A acreditate de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), alături de Cannes, Veneţia şi Berlin. Festivalul a devenit unul dintre cele mai mari din Europa de Nord şi un punct de întâlnire important pentru un număr în creştere rapidă de profesionişti din industrie din întreaga lume. Cea de-a 27-a ediţie se va desfăşura în perioada 3 - 19 noiembrie.

Filmul va avea premiera pe marile ecrane din România la 26 ianuarie, distribuit de către Parada Film.

„Familiar” este un film despre un regizor de film care îşi investighează propria familie, forţând accesul la cel mai fragil moment din existenţa ei.

Dragoş, un regizor român, decide să facă un film despre emigrarea familiei sale în Germania în anii ’80. Dragoş investighează emigrarea, care s-a realizat în condiţii suspecte, cu ajutorul fostei sale iubite, Ilinca. Colaborarea îi apropie pe cei doi, dar complică relaţia lui Dragoş cu logodnica lui. Pe măsură ce acesta se adânceşte în trecutul familiei sale, secrete ies la iveală, ducând la dezvăluiri despre legături surprinzătoare cu Securitatea şi relaţia lui Dragoş cu părinţii lui se degradează treptat, în ciuda dorinţei lui de a folosi acest film pentru a vindeca vechi răni.

În opinia regizorului, „filmul este construit cu minuţiozitatea unei investigaţii detectivistice, în care spectatorul este invitat să fie el însuşi investigatorul. Dragoş recreează mizanscena trecutului şi trăieşte el însuşi, în prezent, un triunghi amoros similar cu cel în care au fost implicaţi în trecut părinţii lui. Dragoş vrea să îşi ajute părinţii să se împace cu acel trecut care nu i-a lăsat niciodată să fie o familie fericită, dar nu vede că în procesul pe care l-a pornit vrând să vindece şi să reconcilieze, conservă, de fapt, conflictul”. 

Scenariul a fost scris de Călin Peter Netzer şi Iulia Lumânare. Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălăşoiu şi Andrei Butică. De costume s-au ocupat Judy Shrewbury şi Ioana Covalcic, montajul a fost realizat de Dana Bunescu iar machiajul şi coafura de către Gabriela Creţan şi Cristina Temelie. Filmul este co-produs de Cinema Defacto (Franţa), Gaïjin (Franţa) şi Volos Films (Taiwan). Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer şi Oana Iancu, prin casa de producţie PARADA FILM.

„Familiar” este cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Călin Peter Netzer. Născut în 1975 la Petroşani, România, Călin Peter Netzer este unul dintre cei mai apreciaţi regizori români. Primul său lungmetraj „Maria” (2003) a fost proiectat la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri, a câştigat premii la Locarno (Marele Premiu, Leopard pentru cel mai bun actor şi Leopard pentru cea mai bună actriţă) şi a fost nominalizat la Premiile Filmului European. Al doilea lungmetraj al său, „Medalia de onoare” (2009), a fost selectat la peste 30 de festivaluri internaţionale şi premiat la Salonic, Torino, Miami, Durres, Los Angeles şi Zagreb. „Poziţia Copilului” (2013) a câştigat Ursul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj la Berlinale, devenind astfel primul film românesc care a primit vreodată acest premiu. În 2017 Călin a revenit în Selecţia Oficială a Berlinalei cu „Ana, mon amour” şi a câştigat Ursul de Argint pentru Contribuţie Artistică Remarcabilă. Filmele sale au fost, de asemenea, foarte bine primite de public, stabilind recorduri de box office în România şi vânzându-se în peste 25 de teritorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.