F-SIDES, primul cineclub care aduce în faţa publicului din România exclusiv filme realizate de femei, va reveni pe 2 iunie cu cea de-a doua ediţie, care se va desfăşura pe parcursul a şase luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul, derulat în perioada iunie - noiembrie, va include o serie de proiecţii bilunare în cinematografe, în aer liber, dar şi online, au anunţat organizatorii miercuri.

F-SIDES porneşte de la film ca instrument de reprezentare şi dialog şi vrea să construiască un spaţiu de discuţie şi educaţie.

Ioana Diaconu, co-fondatoarea F-SIDES, precizează că „proiectul a pornit de la premisa că filmul are capacitatea de a ne aduce mult mai aproape de poveşti şi experienţe diferite, luând în calcul diferenţe de gen, orientare sexuală, etnie sau clasă socială”.

„Ne dorim ca filmele pe care le arătăm în cadrul cineclubului să fie un punct de pornire pentru chestionarea unor prejudecăţi sau să ne deschidă orizonturile cu privire la poveştile femeilor în contexte din cele mai diverse. Fiecare lună a cineclubului propune o temă, în jurul căreia este construită selecţia de filme, discuţiile aferente fiecărui film şi materialele adiţionale din online - cercetări, interviuri şi eseuri personale”, a adăugat ea.

Pentru a aprofunda temele lunare şi a ancora subiectele amintite în film la realitatea locală, fiecare proiecţie este anticipată de o discuţie cu experţi din societatea civilă, jurnalişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor direct vizate de temele în cauză. Discuţiile sunt susţinute de Friedrich-Ebert-Stiftung România şi vor fi transmise online după fiecare proiecţie de film.

Cele cinci teme abordate în cadrul sezonului doi includ subiecte precum migraţia la feminin, înaintarea în vârstă, recuperarea spaţiului şi ecofeminism, şi urmăresc să deschidă discuţia despre egalitatea de gen în România şi să ofere un set de instrumente pentru a înţelege mai bine experienţele femeilor, dar şi modalităţile prin care putem amplifica vocile lor. Proiectul lansează şi un manifest care abordează cele 5 teme ale ediţiei, sub forma unui colaj de voci care au vorbit de-a lungul timpului (şi spaţiului) despre aceste subiecte.

Seria de evenimente F-SIDES va începe miercuri, 2 iunie, la ora 20:00, la Cinema „Elvire Popesco”, cu proiecţia filmului „The Second Mother” al cineastei brazilienie Anna Muylaert.

„Filmele celei de-a doua ediţii a cineclubului se întind pe o perioadă de patru decenii, începând cu o capodoperă modernistă a anului 1978, şi acoperă, din punct de vedere cultural şi teritorial, spaţii şi contexte variind de la forfota şi mentalităţile unor metropole cosmopolite, văzute de această dată sub noi aspecte («Things to Come», r. Mia Hansen-Løve, 2016), la zone rar cartografiate cinematografic sau în mass-media: fie episoade istorice violente trecute sub tăcere, dar cu ecou actual şi universal («Journey to the Sun», r. Yeşim Ustaoğlu, 1999), fie realităţi curente, specifice secolului pe care îl traversăm, precum impactul interdependenţei şi al globalizării economice asupra comunităţilor vulnerabile («The Fever», r. Maya Da-Rin, 2019)”, a transmis Georgiana Vrăjitoru, curatoarea F-SIDES Cineclub.

Proiectul F-SIDES este construit în jurul conceptului „female gaze”, un termen care provine din teoria de film feministă, reprezentând perspectiva privitorului de gen feminin. Acesta a apărut ca răspuns la termenul „male gaze”, adus în atenţia publică în 1975 de teoreticiana feministă de film Laura Mulvey, care spune că filmul Hollywoodian prezintă cu precădere perspectiva unui personaj sau regizor bărbat, în care personajul feminin îndeplineşte o singură funcţie, pe două niveluri: obiect erotic pentru personajele din film şi obiect erotic pentru spectator. Conceptul de „female gaze” urmăreşte să redea autonomia şi iniţiativa privirii feminine şi să o scoată din statutul de obiect al dorinţei.

Proiectul cultural e co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.