Un expert independent în arme de foc a pus, marţi, sub semnul întrebării versiunea lui Alec Baldwin, potrivit căreia arma s-a descărcat fără ca el să apese pe trăgaci la filmările westernului "Rust" din 2021, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Baldwin a pledat nevinovat de omor involuntar, procesul fiind programat pentru luna iulie în cazul morţii Halynei Hutchins în timpul unei repetiţii de filmare la periferia oraşului Santa Fe.

Armuriera de la "Rust", Hannah Gutierrez-Reed, este în prezent judecată pentru posibilul ei rol în această tragedie, pledând nevinovată la acuzaţiile de omor involuntar şi de falsificare a probelor. Procesul armurierei are implicaţii complexe pentru Baldwin, care nu a apărut în instanţă.

Marţi, expertul în arme de foc Lucien Haag a făcut o demonstraţie îndelungată a funcţionării unui revolver Colt cu o singură acţiune, precum arma deţinută de Baldwin, şi a dispozitivelor de siguranţă care împiedică arma complet armată să acţioneze cu muniţie dacă nu este apăsat trăgaciul.

Un expert al FBI a declarat, luni, în instanţă că revolverul folosit de Baldwin era complet funcţional şi cu elemente de siguranţă atunci când a ajuns la un laborator al FBI. Expertul a declarat că a trebuit să lovească pistolul complet armat cu un ciocan şi să îl spargă pentru ca acesta să tragă fără a apăsa pe trăgaci.

Haag, un consultant şi expert în arme de foc din Vestul Vechi, cu sediul în Arizona, a declarat marţi că nu a văzut nicio dovadă că arma ar fi fost spartă sau modificată înainte de a fi testată de FBI.

"Aţi văzut vreo dovadă că piedica a fost modificată pentru a permite o tragere mai rapidă?", a întrebat procurorul Kari Morrissey. "Nu", a răspuns Haag.

Haag şi un coleg au reasamblat arma cu o singură piesă deteriorată - piedica - pentru a demonstra că elementele de siguranţă funcţionau oricum - oprind trăgaciul într-o varietate de circumstanţe când acesta nu era apăsat.

Juriul a vizionat o înregistrare video a acestui experiment cu arma lui Baldwin, în care trăgaciul a fost tras înapoi şi eliberat de mai multe ori - şi prins de fiecare dată de o crestătură de siguranţă înainte de a putea lovi camera de muniţie pentru a trage cu arma.

"Dacă încerci să armezi arma şi pierzi controlul asupra ei, trăgaciul cade - acea siguranţă îl prinde", a spus Haag.

Detectivul şef din Santa Fe care se ocupă de investigaţia "Rust" a declarat că a fost anunţat că FBI va efectua teste asupra armei lui Baldwin care ar putea deteriora sau distruge arma.

"Am procedat la efectuarea testelor pentru că domnul Baldwin făcuse declaraţii potrivit cărora nu el a apăsat pe trăgaci. Şi cred că declaraţia sa exactă a fost că arma s-a descărcat pur şi simplu", a declarat Alexandra Hancock, detectiv la biroul şerifului din comitatul Santa Fe. "Aşa că trebuia să ne dăm seama cum să infirmăm această teorie, sau această declaraţie. Şi acesta a fost modul în care ni s-a propus şi ce putea face FBI-ul".

Avocaţii apărării lui Gutierrez-Reed spun că problemele de pe platoul de filmare de la "Rust" au fost în afara controlului clientului lor şi au indicat deficienţe în colectarea probelor şi în interogatoriile de după împuşcăturile fatale. Ei spun că principalul furnizor de muniţie, Seth Kenney, nu a fost investigat corespunzător.

Procurorii susţin că Gutierrez-Reed este vinovată pentru că a adus muniţie reală pe platoul de filmare şi că a tratat protocoalele de siguranţă de bază pentru arme ca fiind opţionale. Aceştia spun că şase gloanţe reale găsite pe platoul de filmare de la "Rust" au caracteristici identice - şi nu se potrivesc cu gloanţele reale confiscate de la furnizorul filmului din Albuquerque.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.