Un cântec compus de un profesor de muzică din Scoţia se numără printre cele 84 de piese care au fost înscrise în Selecţia Naţională Eurovision 2017 pentru a reprezenta România la competiţia muzicală ce va avea loc la Kiev în luna mai, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jason Blyth, care lucrează la Kinross High, un liceu din Scoţia, a înscris iniţial piesa ”Tear Up The Dark” în selecţia naţională din Marea Britanie pentru ediţia din 2017 a concursului Eurovision.

După ce piesa lui a fost respinsă, profesorul scoţian a publicat-o pe YouTube, însoţită de un mesaj prin care îi îndemna pe artiştii din alte ţări, care ar fi interesaţi să o interpreteze, să îl contacteze.

Piesa a fost preluată de o cântăreaţă pop din România, Teodora Dinu, care va concura cu acest single în selecţia naţională Eurovision.

Elevii de la liceul Perthshire l-au ajutat pe Jason Blyth să producă şi să înregistreze partea de backing vocals pentru cântăreaţa Teodora Dinu, care a devenit cunoscută după ce a participat la o ediţie din România a concursului ”X Factor”.

Teodora Dinu va interpreta acest cântece, în direct, la Televiziunea Română, sâmbătă, şi speră să se califice pentru finala selecţiei naţionale, în martie, când se va decide piesa care va reprezenta România la concursul Eurovision 2017.

”Am publicat o versiune acustică pe YouTube, după ce piesa a fost respinsă în selecţia din Marea Britanie, şi, dintr-o dată, am fost asaltat cu e-mailuri şi cu comentarii pe YouTube de la fanii din România ai concursului Eurovision cărora le-a plăcut cântecul meu. Unul dintre fanii Teodorei m-a pus în legătură cu ea. Spre uimirea mea, ea ascultase deja înregistrarea demo. Mi-a spus că i-a plăcut piesa şi ar fi un privilegiu pentru ea să o cânte în selecţia naţională din România. Totuşi, mi-a zis că şi-ar dori şi câteva accente «pop rock», şi acela a fost momentul în care am decis să adăugăm înregistrările cu vocile elevilor mei”, a devăluit profesorul scoţian.

Jason Blyth, care predă muzică în acel liceu din Kinross de un an, spune că a cântat un fragment din cântecul său în faţa elevilor şi apoi i-a întrebat dacă ar fi de acord să îl ajute să înregistreze partea de backing vocals.

”Am înregistrat o nouă parte de backing vocals în şcoală, iar elevii mei specializaţi în tehnologia muzicală m-au ajutat cu partea de producţie a piesei”, a adăugat el.

Profesorul scoţian, în vârstă de 32 de ani, spune că versurile acestui cântec vorbesc despre un bun prieten căruia medicii i-au spus în adolescenţă că urma să îşi piardă vederea. Stephen Campbell, prietenul muzicianului, a reprezentat Irlanda în competiţiile de nataţie de la Jocurile Paralimpice de la Beijing în 2008.

Teodora Dinu va interpreta single-ul ”Tear Up The Dark” în faţa publicului şi a unui juriu de specialitate, la Televiziunea Română, în acest weekend.

Vineri, un clip din versiunea originală compusă de Jason Blyth va fi difuzată în emisiunea ”Eurovision: You Decide”, difuzată de BBC, în cadrul unui montaj despre piesele care au fost respinse în selecţia naţională britanică.

Toţi cei şase finalişti din acest an care participă la selecţia naţională organizată în Marea Britanie pentru concursul Eurovision sunt foşti participanţi la concursul ”X Factor”.

Luminiţa Anghel, Ovi Jacobsen, Paula Seling, Adrian Romcescu şi Andrei Tudor sunt cei cinci juraţi ai selecţiei naţionale din România pentru participarea la competiţia muzicală Eurovision 2017, care vor avea sarcina de a alege semifinaliştii şi finaliştii.

Juriul va alege semifinaliştii şi finaliştii Eurovision România, iar publicul va decide cine va reprezenta România la concursul muzical Eurovision, care va avea loc la Kiev, în luna mai.

De vineri până duminică, juriul va audia concurenţii înscrişi în preselecţie. Mihai Trăistariu, Florin Chilian şi Lora se numără între cei 84 de artişti care s-au înscris la Selecţia Naţională Eurovision 2017 pentru a reprezenta România la Eurovision.

Alţi cântăreţi autohtoni care s-au înscris în competiţia naţională sunt Maxim, Ioana şi Distinto, Tavi Colen şi Emma, Tudor Turcu, Nora Deneş, Cristina Vasiu, Teodora Dinu şi Ramona Nerra.

În Selecţia Naţională s-au înscris şi compozitori străini - suedezi, britanici şi americani. În aceeaşi competiţie intră şi câteva proiecte produse de Marius Moga şi Adrian Sână.

Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, audiţiile se vor desfăşura în Studioul 3 al TVR, iar înregistrările vor fi difuzate într-o serie de emisiuni la TVR. Show-ul începe pe 5 februarie şi va fi difuzat zilnic, până pe 11 februarie, la TVR 2, TVR HD, TVR Moldova şi TVR Internaţional, de la ora 20.00.

Pe 12 februarie, la TVR 2, în cadrul unui show live, juriul va dezvălui numele celor 15 semifinalişti ai Selecţiei Naţionale 2017. Emisiunea va fi transmisă în direct, de la ora 20.00 şi pe TVR HD, TVR Moldova şi TVR Internaţional.

Semifinala Selecţiei va avea loc duminică, 26 februarie 2017, în studioul TVR, iar Finala pe 5 martie. Câştigătorul Selecţiei Naţionale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot.

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.

România nu a putut participa la competiţia de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, instituţia care organizează concursul Eurovision. Televiziunea Română şi European Broadcasting Union (EBU) au ajuns, în luna octombrie, la un acord prin care să facă posibilă revenirea României la Eurovision şi difuzarea, de către postul public de televiziune, a ediţiei din 2017.

În 2016, concursul Eurovision, organizat în Suedia, la Stockholm, a fost câştigat de cântăreaţa ucraineană Jamala. 

Cântecul ei ”1944” a stârnit controverse, întrucât versurile sale se referă la deportarea tătarilor din Crimeea, în timpul regimului sovietic condus de Stalin. Mai multe voci au spus că meloda încalcă regulile concursului Eurovision, pentru că are mesaj politic.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artiştii ale căror cariere internaţionale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alţii, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) şi Julio Iglesias (locul 4 în 1970).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.