Eddie Van Halen, chitarist şi fondator al legendarului grup de hard rock din anii 1980 Van Halen, a murit marţi după "o lungă luptă" cu cancerul, la vârsta de 65 de ani, a anunţat fiul său Wolf, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Tatăl meu, Edward Lodewijk Van Halen, a pierdut lunga şi dificila luptă cu cancerul în această dimineaţă", a scris Wolf Van Halen pe Twitter.

Figură a hard rock-ului anilor 1980, devenit celebru cu melodia "Jump" vândută în milioane de exemplare în toată lumea, grupul Van Halen a fost înfiinţat în Pasadena, în apropiere de Los Angeles, de Eddie şi fratele său Alex (baterie), împreună cu solistul David Lee Roth. 

Eddie Van Halen s-a născut în Olanda, dar a crescut în Pasadena. Era considerat un chitarist virtuos şi s-a remarcat prin solo-ul de chitară pentru "Beat It" a lui Michael Jackson, în 1993. 

"A fost cel mai bun tată la care puteam visa. Fiecare moment pe care l-am împărtăşit cu el pe scenă şi în afară a fost un cadou", a adăugat    Wolfgang 'Wolf' Van Halen, care l-a înlocuit la baterie în formaţia originală pe Michael Anthony în 2007. 

După plecarea lui David Lee Roth, Van Halen a continuat să lanseze albume şi să cânte cu Sammy Hagar, apoi Gary Cherone,dar fără a mai avea popularitatea din prima perioadă. 

Trupa Van Halen s-a reformat, la iniţiativa lui Roth, în 2006, şi a susţinut un turneu în America de Nord. În 2007, grupul a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame. În 2012, grupul Van Halen a lansat albumul de studio „A Different Kind of Truth”, ce a marcat revenirea trupei în peisajul rock american, după o pauză de peste două decenii.

Eddie Van Halen, considerat „Mozart al chitarei rock”, a urmat mai mult timp un tratament pentru cancer. Născut în Amsterdam, într-o familie de muzicieni, a crescut în Pasadena. A învăţat să cânte la pian, apoi a cântat la tobe înainte de a alege chitara şi a deveni unul dintre cei mai apreciaţi instrumentişti rock din lume.

În 2001 a fost diagnosticat cu cancer la limbă, iar un an mai târziu a fost declarat vindecat. Potrivit presei americane, el se lupta cu un cancer la gât de cinci ani, urmând tratamente în SUA şi Germania.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.