Ed Sheeran nu a copiat piesa "Let's Get It On" a lui Marvin Gaye atunci când a compus "Thinking Out Loud", a decis joi un tribunal american, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cântăreţul şi compozitorul britanic negase că a furat elemente din cântec pentru hitul său mondial din 2014.

Moştenitorii lui Ed Townsend, co-autor al melodiei "Let's Get It On" de Marvin Gaye, au susţinut că Sheeran, Warner Music Group şi Sony Music Publishing le datorează bani pentru încălcarea drepturilor de autor.

Sheeran declarase, în timpul procesului de la New York că, dacă va fi găsit vinovat, va renunţa la cariera sa muzicală. "Dacă se va întâmpla asta, am terminat, mă opresc", a spus el când a fost întrebat despre impactul pe care procesul de la tribunalul federal din Manhattan îl are asupra lui.

În timpul procesului civil, Sheeran a şi cântat la chitară în faţa juraţilor părţi din "Thinking Out Loud", pentru a demonstra procesul prin care trece un creator atunci când compune.

El a declarat că a scris cântecul acasă, în Anglia, împreună cu prietena sa Amy Wadge, şi că a fost inspirat de bunicii săi şi de o nouă relaţie romantică pe care tocmai o începuse.

Avocata lui Sheeran, Ilene Farkas, le-a spus juraţilor că asemănările între unele acorduri şi ritmuri ale celor două cântece ţin de "literele alfabetului muzicii".

"Acestea sunt elemente de bază ale construcţiei muzicale pe care compozitorii de acum şi dintotdeauna trebuie să fie liberi să le folosească, altfel noi toţi cei care iubim muzica vom fi mai săraci din această cauză", a spus ea.

Keisha Rice, care i-a reprezentat pe moştenitorii lui Ed Townsend, a declarat că clienţii ei nu pretindeau că deţin elementele muzicale de bază, ci mai degrabă era vorba de "modul în care aceste elemente comune au fost combinate în mod unic".

"Domnul Sheeran se bazează pe faptul că veţi fi foarte, foarte copleşiţi de succesul său comercial", le-a spus avocata juraţilor, îndemnându-i să îşi folosească "bunul simţ" pentru a decide dacă melodiile sunt similare.

Anul trecut, Ed Sheeran a câştigat o altă bătălie pentru drepturi de autor la Înalta Curte din Londra în legătură cu melodia sa "Shape of You" din 2017.

Sheeran se confruntă, de asemenea, cu pretenţii privind hitul "Thinking Out Loud" şi din partea unei companii deţinute de bancherul de investiţii David Pullman, care deţine drepturile de autor asupra cântecului lui Marvin Gaye.

În 2015, moştenitorii lui Gaye au câştigat 5,3 milioane de dolari în urma unui proces în care susţineau că piesa "Blurred Lines", compusă de Robin Thicke şi Pharrell Williams, a copiat piesa "Got to Give It Up" a lui Gaye.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.