Cea de-a şaptea ediţie a East European Comic Con a debutat vineri, la Romexpo, unde 50 de expozanţi oferă de la jocuri video la grafică, de la întâlniri cu personaje din seriale celebre la bandă desenată, care este vedeta evenimentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sezonul România-Franţa este prezent la Comic Con cu două proiecte. Unul vizează creaţia de joc şi de univers digital, şi celălalt, banda desenată.

Prezent la deschiderea ediţiei 2019 a EECC, comisarul Sezonului România-Franţa, Andrei Ţărnea, a declarat pentru News.ro: „Am decis că Sezonul va fi reuşit dacă va fi democratic. Asta înseamnă să se adreseze tuturor domeniilor şi categoriilor de public şi vârstă şi că nu se va rezuma la paris şi Bucureşti, ci va acoperi cât mai mult posibil teritoriul celor două ţări. (...) Am ales să privilegiem publicul cu vârste între 18 şi 35 de ani, pentru că el este până la urmă prioritar, pentru că el va defini viitorul relaţiilor dintre cele două societăţi, română şi franceză. Fie că vorbim despre creatori, fie că este vorba despre publicul lor care participă la creaţie în multe dintre domenii”.

El a definit East European Comic Con drept „un amestec de târg, congres, o reuniune care poate fi văzută de consumator digital, fie de modă veche, dar la fel de actual în ceea ce înseamnă banda desenată. Spiritul Sezonului a fost să lucrăm cu partenerii noştri din Franţa şi România prezenţi aici”.

Studiouri independente şi studiouri mari au adus la Bucureşti cele mai recente jocuri video, dedicate persoanelor cu vârste de peste 14 ani. Ele pot fi găsite la standul Romanian Game Developers Association.

Dintre cele 12 jocuri de la stand, jumătate sunt producţii româneşti. Toate jocurile, pentru PC, console şi mobil, pot fi testate, iar unul dintre ele – „Interrogation” – poate dezvolta abilitatea de a chestiona un suspect.

Partea de bandă desenată din acest proiect al Sezonului este reprezentată de şase autori francezi.

Ţărnea este de părere că acest tip de produs este capabil să aducă în librării o nouă generaţie de cititori. „Banda desenată este un mediu accesibil tuturor, este de o creativitate debordantă, există sute de stiluri, iar Franţa este una dintre puterile în domeniu, alături de Belgia, Statele Unite şi Japonia. România are o tradiţie de bandă desenată care precede războiul, care a continuat în timpul regimului comunist sub un control, pentru că reprezenta un spaţiu de libertate”.

El a vorbit şi despre expoziţia de bandă desenată care va fi deschisă sâmbătă, de la ora 18.00, la Palatul Suţu. Aceasta îl va avea în centru pe Rahan. „Este o expoziţie care ar trebui să le vorbească românilor, pentru că e unul dintre foarte puţinele produse grafice care au educat o generaţie de arhitecţi, designeri, fotografi, cu o estetică occidentală, deşi era o revistă publicată de Partidul Comunist francez şi de asta a ajuns în România, - revista Pif includea acest personaj mitic”.

La East European Comic Con, amatorii genului se pot întâlni cu câţiva dintre cei mai în vogă realizatori BD din Franţa.

Virgile Prod'homme, de la librăria Kyralina, partener în proiect, a adăugat: „În Franţa, banda desenată este mult mai bine reprezentată decât în România, există aproximativ 100 de editori. Este un gen despre care mult timp s-a spus că nu este serios, dar el abordează teme importante, poveştile sunt foarte bine făcute. Românii sunt împărţiţi: unii cunosc fenomenul, iar alţii descoperă. Asta este şi ideea - ca oamenii să descopere. În plus, ei sunt încântaţi de calitate”.

Temele abordate sunt din zona science fiction şi medieval. „Majoritatea sunt concentrate pe ce se întâmplă în viitor.

La viitor fac referire şi ceilalţi expozanţi din cadrul EECC. Cele mai noi gadgeturi, costume, jocuri, dar şi cărţi pot fi probate şi achiziţionate.

Vizitatorii îi vor putea întâlni pe Paul Wesley („The Vampire Diaries”), Carice van Houten („Game of Thrones), Vladimir Furidk („Game of Thrones”), Nicholas Brendon („Buffy The Vampire Slayer”), Manu Bennett („Spartacus”, „Arrow”), Adam Brown („The Hobbit”), Staz Nair (Qhono din „Game of Thrones", care va fi şi coprezentator al panel-urilor cu actori) şi David Raynolds („The Travelers”, „Wayward Pines”), acesta din urmă acordând autografe şi fotografiindu-se cu doritorii în schimbul unor donaţii redirecţionate unei cauze nobile şi anume unui orfelinat din Moldova.

Din program face parte şi o întâlnire cu distribuţia serialului HBO „Umbre”, al cărui al treilea sezon va fi lansat toamna aceasta.

EECC va fi deschis vineri, de la ora 16:00 până la ora 21:00, sâmbătă, între orele 10:00 şi 20:00, iar duminică, între orele 10:00 şi 19:00.

Biletele şi abonamentele, la diverse categorii de preţ, pot fi cumpărate de pe comic-con.ro, dar şi de la Romexpo. Preţurile pentru un bilet variază: 45 de lei (vineri), 50 de lei (duminică) şi 65 de lei (sâmbătă). Abonamentul pentru cele trei zile costă 120 de lei.

Copiii cu vârste sub 6 ani au acces gratuit numai dacă sunt însoţiţi de un adult posesor de bilet. Un copil poate fi însoţit de un adult plătitor de bilet, iar doi copii de doi posesori de bilete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.