Regizorul Corneliu Porumboiu lansează documentarul „Fotbal infinit” în cinematografele româneşti pe 9 martie, după ce, în februarie, filmul a avut premiera la Berlinală, în competiţia secţiunii Forum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Personajul principal al documentarului, Laurenţiu Ginghină, funcţionar la Prefectura Vaslui, este preocupat de aproximativ 30 de ani să revoluţioneze regulile fotbalului sau să creeze un nou sport.

„Acum vreun an şi ceva, eram cu prietenul meu Florin şi el mi-a spus că fratele lui, Laurenţiu, se chinuie cu sportul ăsta nou. Laurenţiu îmi spusese cu vreo zece ani în urmă că vrea să schimbe fotbalul, că are nişte idei, dar nu am înţeles atunci foarte bine ce voia el. După aia, când Florin mi-a reamintit de asta, l-am sunat pe Laurenţiu şi a doua zi, cred, am început să discutăm”, a povestit miercuri Porumboiu despre începuturile proiectului.

Documentarul-eseu a fost realizat independent, fără finanţare de la stat, iar realizatorul lui îl vede ca pe un produs cinematografic de nişă. „Sper să fie văzut, dar nu mă aştept să fie un hit”.

Despre legătura şi felul în care a lucrat cu Laurenţiu Ginghină, Porumboiu a explicat: „Am evitat tot timpul să discutăm despre reguli în sine. După ce am vorbit cu el la telefon, el fiind în Vaslui, şi un schimb de mailuri, a început să mă intereseze povestea din spate. Nicio clipă nu am discutat despre sport în sine. Am luat o echipă mică de filmare - două camere şi un inginer de sunet - şi m-am dus la Vaslui să văd ce iese”.

Nu a fost ceva premeditat, mai spune Porumboiu. „A venit pas cu pas. Nu m-am gândit că o să fac un film. Eu, de vreo trei ani, mă lupt cu un proiect de ficţiune şi am lucrat destul de mult la el, aşa că am zis să ies puţin din el, să încerc altceva”. Filmările la documentar au durat opt zile.

Pentru că tatăl lui, Adrian Porumboiu, a fost arbitru de fotbal, regizorul este foarte ataşat de acest sport. Este şi singurul pe care îl practică. „M-a interesat mai mult povestea din spate. M-am temut tot timpul să discut cu Laurenţiu despre reguli în sine, pentru că mi-am zis că nu o să mai fac nimic. Şi am luat decizia de a explora. Am încercat să fiu cât mai arbitrar. Să-l las să curgă”.

Adrian Porumboiu nu a văzut filmul, a precizat regizorul. „Am vorbit cu el la un moment dat, dar, fiind arbitru de fotbal, nu a... Pentru el, regulile sunt reguli şi...”.

„Fotbalul a devenit o industrie. Cred că fotbalul de acum se aseamănă prea puţin cu cel de acum 20 - 30 de ani. Acum se încearcă schimbarea unor reguli în fotbal, la nivel internaţional. Se încearcă arbitrajul video. Există antrenori care spun că trebuie schimbat numărul de înlocuiri, pentru că nu mai rezistă fizic jucătorii”.

Proiectul lui Ginghină i-a părut lui Porumboiu unul artistic. „Eu l-am perceput mai degrabă ca pe un artist decât ca pe cineva care schimbă sportul în sine, pentru că e un proiect la care lucrează de ani buni şi, mai în glumă, mai în serios, dacă mâine cineva va spune hai să omologăm sportul ăsta sau să aplicăm schimbările, el va mai lucra la el”.

Despre proiectul său de ficţiune, care se află acum în faza de producţie, Corneliu Porumboiu - care semnează şi scenariul - a spus că va fi finalizat anul viitor. „A presupus o finanţare mare şi asta înseamnă mai multe aplicaţii, mai multe concursuri. Ţine şi de industrie şi de felul în care suntem formaţi ca autori. Nu îmi aleg: acum fac documentare, acum ficţiune. Dacă am un subiect îl fac. Nu acţionez pragmatic, e mai mult o chestie viscerală”, a spus el.

„Fotbal infinit” va putea fi vizionat în Bucureşti - Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, cinemateca Eforie, Cluj-Napoca - Cinema Victoria, Vaslui Cinema Cityplex (din 16 martie), Bârlad Cinema Cityplex (din 16 martie), Piteşti - Cinema Trivale, Târgu Mureş - Cinema Arta, Slobozia – Casa de Cultură (din 10 martie), Braşov - cinemateca Patria (din 23 martie).

Corneliu Porumboiu, născut în 1975, la Vaslui, a studiat regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti. După o serie de filme de scurtmetraj („Pe aripile vinului“, „Călătorie la oraş“ şi „Visul lui Liviu“), Corneliu Porumboiu a debutat în lungmetraj în anul 2006 cu filmul „A fost sau n-a fost?“. Filmul, realizat din fonduri independente, a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes unde a obţinut premiul pentru debut Caméra d'Or şi premiul pentru distribuţie Label Europa Cinémas. Al doilea lungmetraj al lui, „Poliţist, adjectiv“, a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Au urmat filmele „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism“ (2013) şi „Al doilea joc“ (2014). În 2015, a lansat la Cannes lungmetrajul „Comoara”, pentru care a fost recompensat cu A Certain Talent Prize al secţiunii Un Certain Regard. În februarie 2018, şi-a prezentat documentarul „Fotbal infinit” la Festivalul de Film de la Berlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.