Documentarul „Acasă”, regizat de Radu Ciorniciuc, care a fost premiat între altele la festivalul Sundance, DOK.fest Munchen şi Cracovia FF, va avea premiera naţională la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc între 31 iulie şi 9 august la Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul produs de Manifest Film, în co-producţie cu HBO Europe, urmăreşte cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare şi propria definiţie a libertăţii.

Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a documentat marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în completă armonie cu natura, în Delta Văcăreşti, până când acest spaţiu a devenit Parcul Natural Văcăreşti - primul parc natural urban din România - la traiul plin de provocări din Capitală.

Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizaţiei, încercând să păstreze în acelaşi timp legătura cu natura şi armonia dintre ei, apar întrebări despre locul lor în lume şi felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare.

„M-am identificat în mare măsură cu sentimentul de familie pe care îl vedeam, cu felul în care membrii familiei Enache îşi purtau de grijă unii altora, cu nivelul acela de intimitate pe care nu-l poţi găsi decât în spaţiul tău intim, spaţiu pe care, ca jurnalist tânăr şi ambiţios, îl pierzi, pentru că tot ce faci devine un soi de bun public. Abia aştept întâlnirea cu publicul românesc, la premiera ce va avea loc la TIFF, un festival la care mi-am dorit, de multă, vreme, să particip”, spune regizorul Radu Ciorniciuc. 

Debutul lui în lungmetraj, „Acasă”, a fost recompensat cu Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiţia World Cinema Documentary de la Sundance Film Festival, cu Marele Premiu la DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition), Premiul Special al Juriului la Thessaloniki Documentary Festival şi cu Marele Premiu (Golden Horn for the Best Director) la Festivalul Internaţional de Film de la Cracovia, intrând automat în cursa pentru o nominalizare la Oscar, la categoria „cel mai bun film documentar”.

„Acasă” va putea fi urmărit, în premieră naţională, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, pe 6 şi 9 august.

Documentarul este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producţie Manifest Film, în co-producţie cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda). Filmul va fi lansat pe marile ecrane şi ulterior pe HBO GO în cursul acestui an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.