Compania românească deFilm produce „Dinţi de lapte”/ „Milk Teeth” - al doilea lungmetraj de ficţiune scris şi regizat de Mihai Mincan („Spre Nord”). Acţiunea filmului se petrece spre finalul anilor 80, într-o oraş de provincie, unde o fetiţă de zece ani devine ultima martoră a dispariţiei misterioase a surorii sale şi trebuie să-şi găsească curajul de a creşte într-o lume aflată în colaps.
„Dinţi de lapte” marchează debutul într-un rol principal de lungmetraj al tinerei actriţe Emma Ioana Mogoş. Din distribuţie mai fac parte: Marina Palii, Igor Babiac, István Téglás, Victor-Ioan Rogobete, Lara Maria Alexandra Comănescu, Maia-Victoria Boboc, Albert Ciută, Karina-Ziana Gherasim, Ada Lupu, Cătălin Filip, Tudor Morar, Mihaela Rădescu, Luca-David Cărăvan, Ingrid-Maria Tirintică, Liana Mărgineanu.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Regizorul şi scenaristul Mihai Mincan a colaborat la realizarea proiectului „Dinţi de lapte” cu o parte din aceeaşi echipă de profesionişti experimentaţi şi premiaţi cu care a lucrat la primul său lungmetraj de ficţiune - „Spre Nord” (prezentat în premiera în 2022 în competiţia Orizzonti a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia şi selectat în peste 25 de festivaluri internaţionale) - compusă din: directorul de imagine George Chiper - Lillemark, editorul Dragoş Apetri, designerul de sunet Nicolas Becker, alături de producătorii Radu Stancu şi Ioana Lascăr.
„M-am pregătit pentru acest rol destul de mult. Una dintre cele mai importate indicaţii pe care le-am primit de la Mihai a fost să nu fac doar ce spune în scenariu, să mai adaug de la mine, să fiu liberă la filmări”, mărturiseşte Emma Ioana Mogoş.
„Întotdeauna există ceva într-o filmare care te ridică şi nu mă refer la o anumită secvenţă sau că-ţi iese sau nu, ci e un fel de energie a oamenilor, un fel de moment în film în care simţi că faci bine, că eşti acolo, că eşti prezent şi restul oamenilor sunt prezenţi cu tine”, spune regizorul Mihai Mincan.
„PNRR: Fonduri pentru România modernă şi reformată!”
Materialul video de making-of a fost realizat în cadrul proiectului „Digitalizarea proceselor de producţie, distribuţie şi promovare deFilm” (beneficiar DE FILM PRODUCTION, cod proiect P.34), finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Pilonul IV. Coeziune Socială şi Teritorială, Componenta C11 - Turism şi Cultură, Investitia 7. Accelerarea digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme, în cadrul apelului de proiecte „Sprijinirea iniţiativelor culturale de accelerare a digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme, inclusiv de filme cinematografice‟.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă digitalizarea proceselor de producţie, distribuţie şi promovare ale companiei, pentru a creşte competitivitatea, a moderniza modul de lucru şi a spori capacitatea de adaptare la noile tendinţe de consum.
Proiectul are o valoare totală de 561,980.93 lei, din care valoarea eligibilă solicitată este de 489,550.28 lei, şi o perioadă de implementare de 8 luni, începând din 16.10.2024.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Mihai Mincan a debutat în cinematografie în 2008, ca scenarist, cu scurtmetrajul „Palmele” regizat de George Chiper-Lillemark, selectat la Locarno, Rotterdam şi Cottbus. A realizat apoi trei scurtmetraje, produse de compania deFilm - „Alaska” în 2014, „Cometa” în 2017 şi „Idila” în 2019 - care au avut premiera la festivaluri europene. În 2019 a co-regizat două documentare TV licenţiate către TVR - „Omul care a vrut să fie liber” şi „Emigrant Blues”. Primul său film de lungmetraj de ficţiune, „Spre Nord”, este un thriller care a fost filmat în trei ţări, a implicat cinci coproducători şi în care s-au vorbit cinci limbi, având actori din patru teritorii. „Spre Nord” a avut premiera în 2022 în competiţia Orizzonti de la Veneţia, unde a câştigat premiul Bisato D’oro acordat de asociaţia criticilor independenţi. Filmul a fost selectat la peste 25 de festivaluri internaţionale şi este disponibil în prezent în 14 teritorii europene pe HBO şi HBO Max, SBS TV şi VOD Australia şi AntenaPlay România.
deFilm este o companie de producţie cu sediul în Bucureşti, fondată în 2009 de Radu Stancu. Implicaţi în toate tipurile de producţii cinematografice, producătorii au lucrat la numeroase proiecte, iar recunoaşterea muncii lor include selecţii şi premii la festivaluri internaţionale de prestigiu precum Berlin, Cannes, Veneţia, Locarno şi IDFA. Ca membri ai Alianţei Producătorilor de Film din România (APF), cooperează activ pentru a îmbunătăţi politicile naţionale din industria filmului şi a facilita colaborările internaţionale.
Producătorii români Ioana Lascăr şi Radu Stancu sunt prezenţi la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2025, în cadrul căruia au loc proiecţiile lungmetrajului O RISO E A FACA/ I ONLY REST IN THE STORM/ MÂINE VA FI O NOUĂ ZI, regizat de Pedro Pinho şi coprodus de compania deFilm, Still Moving (Franţa), Bubbles Project (Brazilia) şi produs de companiile Uma Pedra no Sapato şi Terratreme Filmes (Portugalia).
„Dinţi de lapte” este un film realizat cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, Guvernul României - Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, CNC Centre national du cinéma et de l'image animée, Institut Français, Aide aux cinemas du monde, Danish Film Institute, Bulgarian National Film Center, Hellenic Film & Audiovisual Center - Creative Greece, National Recovery & Resilience Plan - Greece 2.0 - Co-production Window, Media Investment Communication, Creative Europe Media, TorinoFilmLab Production Award & Green Filming Award, Cinema City.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.