Desenele originale "Albă ca Zăpada" şi "Alice în Ţara Minunilor", pictate de mână de Walt Disney, ar putea fi pierdute din cauză că în timp s-au deformat şi vopseaua a început să crape. Getty Conservation Institute (GCI) încearcă să le salveze, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Foile desenate de mână care au fost folosite pentru realizarea filmelor încep să se descompună. 

Getty Conservation Institute (GCI) încearcă să salveze preţioasele desene care au devenit unele dintre cele mai iubite animaţii din lume. 

Specialiştii au analizat foile, cunoscute drept celule, pentru a afla compoziţia şi cum ar putea fi restaurate. 

Cercetătorul britanic Tom Learner, de la GCI, a spus că însuşi Walt Disney era un "bărbat deosebit" datorită felului în care îşi păstra colecţia de lucrări. 

"Erau arhivate destul de bine", a afirmat el la întâlnirea anuală a American Association for the Advancement of Science (AAAS) de vineri. "Multe studiouri le-au folosit pentru filmele lor apoi le aruncau, aşa că acestea reprezintă o resursă uimitoare". 

Learner a declarat că arhiva Disney este compusă din lucrări datate de la mijlocul anilor 1930 până în 1980, până când a apărut digitalul.  

Din punct de vedere tehnic, foile au început să se deformeze şi crapă, potrivit lui Learner. "Sunt foarte sensibile la umiditate şi când temperatura scade sub prag minim, vopseaua se crapă", a adăugat el. 

Walt Disney a fost cofondator al unui studio de animaţie pe care l-a înfiinţat în 1923, care a devenit cu timpul un studio ce a produs filme celebre precum ”Albă ca Zăpada şi cei 7 pitici”, ”Bambi” şi ”Cenuşăreasa”. Walt Disney a murit în 1966, la vârsta de 65 de ani. The Walt Disney Company este în prezent unul dintre studiourile majore de la Hollywood, producând filme de animaţie şi live-action. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.