Formaţia britanică Deep Purple şi-a început, sâmbătă seară, turneul ”Long Goodbye” la Bucureşti, cu un concert în care a prezentat piese de pe cel mai recent album lansat, ”inFinite”, dar şi clasice celebre precum ”Fireball”, ”Perfect strangers”, ”Hush” şi ”Lazy”. Revenirea la Bucureşti a însemnat multe declaraţii de dragoste făcute de Ian Gillan spectatorilor, dar şi o bucată din ”Rapsodia Română” interpretată la clape de Don Airey.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte ca Ian Gillan (voce), Roger Glover (bas), Ian Paice (tobe), Steve Morse (chitară) şi Don Airey (clape) să intre pe scenă, românii Trooper şi canadienii Monster Truck au susţinut recitaluri.

Combinaţia garage rock şi blues a formaţiei din Ontario, aflată în premieră în România, a fost pe gustul publicului. ”She’s a witch”, ”Don't tell me how to live” şi ”Sweet mountain river” sunt câteva dintre melodiile pe care grupul le-a cântat şi cu ajutorul cărora şi-a câştigat câţiva fani.

Monster Truck, la Bucureşti (Foto: Facebook)
Monster Truck, la Bucureşti (Foto: Facebook)

Imaginea unui munte Rushmore din gheaţă pe care stăteau sculptate chipurile celor cinci membri ai formaţiei Deep Purple a fost cea care a deschis concertul - trimitere la coperta legendarului album ”In Rock”.

Într-un decor simplu, bogat în lumini şi cu un generos ecran montat în spatele scenei, Deep Purple şi-a început show-ul cu ”Time for Bedlam”, primul extras de pe noul album.

”Fireball” a fost primul clasic cântat, urmat, fără pauză, de ”Uncommon man” şi Strange kind of woman”.

Dacă Paice şi Glover au colaborat perfect, iar Steve Morse a punctat impecabil pasajele compuse de Ritchie Blackmore, vocea lui Ian Gillan a amintit doar pe alocuri de cel care interpreta cândva ”Child in Time”.

”Bună seara! Sunteţi minunaţi! Vă iubim! Este un sentiment incredibil de cald aici, în seara asta!”, a spus el.

Don Airey, cel mai nou membru al grupului - venit în 2002, după plecarea lui Jon Lord -, a fost şi cel care a ţinut două solouri. Poate pentru că a fost primul concert din turneu ori pentru că este un turneu de adio sau doar pentru că este vorba despre o compoziţie George Enescu, Airey a inserat în melanjul său începutul ”Rapsodiei Române”. Publicul, aşa cum era de aşteptat, a răspuns pe măsură.

Don Airey (Foto: Inquam Photos/ George Călin)
Don Airey (Foto: Inquam Photos/ George Călin)

La Bucureşti s-au auzit şi ”Lazy”, ”Perfect strangers”, ”Hell to pay”, ”Space truckin’” şi ”Smoke on the water”.

”Superb!” a fost exclamaţia în română folosită de Gillan în final. Totuşi, trupa nu a părăsit scena fără bis. Trei piese au fost aclamate şi fredonate de public: ”Highway star”, ”Hush” şi ”Black night”.

După 95 de minute, ceea ce a fost, probabil, ultimul concert Deep Purple în România s-a încheiat cu o ”ploaie” de pene de chitară ale lui Glover şi Morse. Fără ”promisiunea” de a reveni.

Deep Purple a fost înfiinţată în Hertford, Anglia, în 1968. Între muzicienii care au făcut parte din grup, de-a lungul timpului, se numără Jon Lord (clape), Ritchie Blackmore (chitară, cofondator) şi David Coverdale (voce). Trupa a fost inclusă, în 1975, în Guinness Book of World Records, ca ”cea mai zgomotoasă formaţie din lume”. Albumele grupului au fost vândute în peste 120 de milioane de copii în întreaga lume. Între cele mai importante apariţii discografice semnate Deep Purple se numără: ”Deep Purple in Rock” (1970), ”Fireball” (1971), ”Machine Head” (1972), ”Burn” (1974), ”Stormbringer” (1974) şi ”Perfect Strangers” (1984). Cea mai recentă apariţie discografică datează din 2017 şi este intitulată ”inFinite”. Formaţia a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.