Institutul Cervantes sărbătoreşte vineri cea de-a treia ediţie a Zilei Filmului Spaniol. Cu această ocazie, va fi transmis online pe canalul de VIMEO al Institutului filmul "Embrujo" ("Vrajă") din 1947, regizat de Carlos Serrano de Osma şi avându-i ca protagonişti pe dansatoarea Lola Flores şi pe cântăreţul Manolo Caracol, două vedete ale muzicii şi dansului flamenco. Cinefilii pot vedea cu acces gratuit acest film începând cu ora 21.00 (ora României), timp de 48 de ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul filmului "Embrujo" ("Vrajă") - a cărui intenţie a fost aceea de a ajunge „la ceţurile inconştientului prin căile strălucitoare ale folclorului” - a optat pentru o propunere estetică ce dialoghează cu vizualitatea expresionismului cinematografic, printr-o punere în scenă şi un montaj ancorate în cel mai bun cinema european de avangardă al începutului de secol.

Criticul şi istoricul de film Carlos Aguilar vorbeşte despre acest film unic plasându-l în contextul realizării sale la sfârşitul anilor 1940, subliniind particularitatea formală a filmului şi prezenţa flamenco-ului ca puncte cheie: „Acest film din 1947 este astăzi o bijuterie cinematografică în care expresia cea mai revoluţionară a flamenco-ului pe scenă se împleteşte cu un cinema inovator şi revoluţionar care a avut o receptare amestecată în epoca sa, o epocă ale cărei aşteptări se îndreptau spre un cinema mai convenţional. Embrujo (Vraja) este o fabulă romantică, muzicală (dar) şi sordidă foarte avansată în contextul epocii sale şi care azi a devenit o operă clasică. Embrujo este un experiment care ia pulsul unei epoci în care una dintre cele mai hispanice rădăcini folclorice ale secolului XX - flamenco-ul - a reuşit să se exprime prin intermediul mediului predilect al vremii - cinematograful”.

"Embrujo" este, de asemenea, un prilej pentru celebrarea centenarului naşterii marii dansatoare Lola Flores, care, după acest film, a avut o carieră fulminantă în cinematografia populară spaniolă şi în diverse spectacole de teatru şi de televiziune, devenind un adevărat mit al culturii spaniole.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.