Filmul „MMXX”, regizat de Cristi Puiu, a fost inclus în selecţia oficială la Festivalul de Film de la San Sebastian, care va avea loc între 22 şi 30 septembrie. Alături de regizorul român concurează cineaşti precum: María Alché şi Benjamín Naishtat, Robin Campillo, Joachim Lafosse, Noah Pritzkerşi Martín Rejtman. În plus, debutanta americană Raven Jackson va face parte din selecţia oficială cu un lungmetraj dezvoltat în cadrul programului Ikusmira Berriak, potrivit rtve.es.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, Festivalul de film de la San Sebastian a anunţat o parte dintre regizorii care vor fi prezenţi la ediţia din acest an. Este cazul lui María Alché şi Benjamín Naishtat, care regizează împreună „Puan”, în care Marcelo Subiotto şi Leonardo Sbaraglia interpretează rolul a doi profesori care se află în conflict pentru o catedră universitară.

Filmele regizorului Cristi Puiu au fost proiectate la festivalurile de la Cannes şi Karlovy Vary. În 2016 a participat în secţiunea Perlak cu „Sieranevada”, iar anul acesta va fi prezent în competiţia oficială cu „MMXX”, care urmăreşte aventurile „unei mâini de suflete rătăcitoare prinse la răscrucea istoriei".

Alché a câştigat Premiul Horizontes pentru primul său lungmetraj, „Familia sumergida” (2018), şi este, de asemenea, rezident al programului Ikusmira Berriak din acest an. La rândul său, Naishtat a câştigat Scoica de Argint pentru cel mai bun regizor cu „Rojo” (2018), care a obţinut şi premiile pentru cel mai bun actor şi cea mai bună cinematografie, şi a participat anterior la secţiunea Horizontes Latinos cu „Historia del miedo” (2014). Puan a fost selectat pentru Proyecta 2021, iar cu producţiile lor individuale Alché şi Naishtat au participat la alte festivaluri de film, precum Berlin şi Locarno.

Cineastul francez Robin Campillo va concura pentru prima dată la San Sebastian cu filmul „Red Island”, al cărui cadru este colonizarea franceză a Madagascarului. Cel de-al patrulea film al său ca regizor vine după ce a câştigat Marele Premiu al Juriului la Cannes în 2017 pentru „120 de bătăi pe minut”. În 2012, a fost prezent în selecţia oficială în calitate de co-scenarist al filmului „Foxfire”, de Laurent Cantet.

Regizoarea Raven Jackson va concura la San Sebastian cu filmul său de debut, dar are o relaţie strânsă cu Festivalul de la San Sebastian. Pe de o parte, a participat la secţiunea Nest, competiţia internaţională de scurtmetraje ale studenţilor la film, cu „Nettles” (2018), iar în cadrul programului Ikusmira Berriak a dezvoltat filmul pe care îl prezintă la această a 71-a ediţie, „All Dirt Roads Taste of Salt”, o explorare lirică a vieţii unei femei din Mississippi, care a avut premiera anul acesta în secţiunea Dramatic Competition din SUA la Sundance.

Joachim Lafosse (Uccle, Belgia. 1975) va reveni în competiţia oficială cu cel de-al zecelea lungmetraj al său, „Un silence”, o dramă cu Emmanuelle Devos şi Daniel Auteuil în rolurile principale. 

Martín Rejtman va participa pentru prima dată în selecţia oficială cu „La práctica”, o comedie în care actorul Esteban Bigliardi joacă rolul unui profesor de yoga cufundat într-o criză conjugală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.