Sindicatul actorilor americani, care reprezintă 160.000 de actori, a acceptat, vineri, în ultima clipă, să prelungească negocierile cu studiourile de la Hollywood până la 12 iulie, evitând astfel o grevă pentru moment, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractul colectiv pentru cei 160.000 de actori reprezentaţi de Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA) urma să expire la miezul nopţii, ora Los Angeles (07.00 GMT sâmbătă), dar a fost prelungit până la 12 iulie la miezul nopţii, a precizat sindicatul într-un comunicat.

De asemenea, sindicatul a precizat că un embargo mediatic privind negocierile va rămâne în vigoare până la acea dată.

SAG-AFTRA a fost angajat în negocieri îndelungate cu companii precum Netflix şi Disney, dar pe măsură ce se apropia termenul limită de la miezul nopţii, ambele părţi au indicat că vor continua să negocieze.

Industria se temea că actorii se vor alătura grevei scenariştilor, o dublă acţiune industrială care ar fi fără precedent la Hollywood din 1960 şi care ar putea îngenunchea industria.

Membrii SAG-AFTRA - de la vedete la figuranţi - şi-au dat acordul prealabil pentru acţiune în cazul în care părţile care negociază nu ajung la un acord.

Ca şi scenariştii, actorii cer salarii mai bune pentru a combate inflaţia şi garanţii în faţa unor potenţiale răsturnări de situaţie legate de utilizarea inteligenţei artificiale, cum ar fi clonarea vocii.

Ei protestează, în special, împotriva scăderii remuneraţiei lor "reziduale", datorată de fiecare dată când un film sau un serial este redifuzat, cauzată de streaming.

Aceste venituri sunt mult mai mici în cazul platformelor, care nu-şi dezvăluie cifrele de audienţă.

"Veniturile reziduale reprezintă mijloacele noastre de trai între proiecte", a subliniat Shon Lange, un actor care a avut mici roluri în seriale precum "The Terminal List". Ele "pun mâncare pe masă, fac posibilă trimiterea copilului meu la şcoală. Aşa că este foarte important".

Actorii pot îngheţa nu doar producţiile bazate pe scenarii deja finalizate înainte de luna mai, ci şi promovarea unor blockbustere care urmează să ajungă în cinematografe în această vară - "Barbie", "Oppenheimer", "Gran Turismo", etc. Sau chiar amânarea până în septembrie a premiilor Emmy, echivalentul TV al Oscarurilor.

Săptămâna aceasta, sute de actori celebri, printre care Meryl Streep şi Jennifer Lawrence, au semnat o scrisoare în care insistă asupra necesităţii de a intra în grevă, dacă sindicatul lor nu ajunge la un "acord transformator".

Potrivit documentului, industria cinematografică americană se află într-un "punct de inflexiune fără precedent".

"Trebuie să ne modernizăm contractele în faţa noilor tehnologii", a declarat Kim Donovan pentru AFP.

Îngrijorată de impactul potenţial al inteligenţei artificiale, actriţa în vârstă de 52 de ani speră să vadă celebrităţi care să se implice cu adevărat în cazul unei greve. 'Ele au vocile cele mai puternice, avem nevoie de sprijinul lor'.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.