Profesionişti din educaţie şi lideri de opinie din domeniul audiovizualului se întâlnesc la Conferinţa Naţională de Educaţie Media şi Cinematografică, organizată în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ce va avea loc în perioada 23 iulie - 1 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tema evenimentului programat pe 26 şi 27 iulie vizează utilitatea implementării unui opţional în programa şcolară a elevilor, dar şi dezvoltarea în şcoli a educaţiei prin cinema, ca modalitate de învăţare.

„Copiii din România au nevoie de educaţie audiovizuală”, este mesajul de la care a pornit evenimentul iniţiat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), prin programul EducaTIFF, în parteneriat cu European Film Factory. 

Din 2009, sub umbrela EducaTIFF, primul şi cel mai amplu program educaţional de acest gen din România, TIFF derulează proiecte dedicate deopotrivă elevilor, părinţilor şi profesioniştilor din educaţie, la care participă circa 3.000 de persoane anual.

La conferinţa de anul acesta vor fi discutate aspecte importante în vederea implementării unui astfel de opţional în instituţiile de învăţământ în România.

Experţii invitaţi la eveniment vor aborda subiecte precum utilitatea educaţiei non-formale în procesul general de educaţie şi vor prezenta modele de succes în educaţia audiovizuală. Conferinţa va fi moderată de Ştefan Teişanu, directorul Centrului Cultural Clujean, iar printre invitaţi se numără Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România, şi Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

European Film Factory pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor filme special alese pentru fiecare categorie de vârstă şi materiale didactice adecvate, prin intermediul platformei europeanfilmfactory.eu. Platforma are impact în 39 de ţări şi a înregistrat peste 4.500 de utilizatori, implicând peste 2.000 de şcoli europene. Sub egida European Film Factory, o parte importantă a conferinţei se va axa pe subiecte de interes european şi pe modele europene de buna practica in educatie audiovizuala. Printre invitaţi se numără Anna Kasimati, din partea Greek Film Centre, Leopold Grün, director al Vision Kino (Germania), Louise Andrieu, reprezentanta Educ'ARTE, platforma educaţională a ARTE.

În paralel, şi la această ediţie EducaTIFF, un program de nouă filme va fi dedicat copiilor, printre care multipremiatele „Oamenii-lup/ Wolfwakers”, „Traversarea/ The Crossing”, filmul de aventuri „Micul astronaut/ Spaceboy”, animaţia fantasy „Nahuel şi cartea magică/ Nahuel and the Magical Book”, filmele româneşti „Străjerii Deltei”, regizat de Liviu Mărghidan, şi „Scena”, un scurtmetraj de Cristian Pleş.

EducaTIFF va organiza ateliere noi dedicate copiilor şi profesorilor. Liceenii cu vârste între 14 şi 18 ani, dar şi profesorii şi părinţii, sunt aşteptaţi la un Workshop Anti-Bullying, în cadrul căruia vor discuta cu psihoterapeutul german Alia Pagin despre cum pot fi prevenite şi gestionate agresiunile de acest tip, pornind de la proiecţia unor filme care abordează acest subiect. Workshop-ul se va desfăşura în limba engleză, în două zile: pe 28 iulie - exemple, discuţii practice şi soluţii, la Muzeul de Istorie, şi pe 29 iulie, profesorii şi părinţii care se înscriu vor beneficia de training la sediul Centrului Cultural German. Detalii despre modalitatea de înscriere vor fi anunţate în curând pe tiff.ro şi pagina de Facebook a EducaTIFF.

Copiilor din grupele de vârstă 5-7 ani şi 8-10 ani le sunt destinate două ateliere de animaţie stop-motion organizate în colaborare cu Asociaţia BlocZero, pe 29 iulie, la Muzeul de Istorie, şi  pe 30 iulie, la Muzeul de Artă. Ei vor învăţa să creeze imagini în mişcare, sub îndrumarea artistei Agata Tabacu. La rândul lor, părinţii sunt invitaţi să descopere noi resurse media, utile în procesul de dezvoltare a copiilor.

Accesul la atelierele EducaTIFF 2021 este gratuit, în limita locurilor disponibile, şi se face pe bază de înscriere la adresa educatiff@tiff.ro, până pe data de 20 iulie.

Toate activităţile din cadrul EducaTIFF se vor organiza cu respectarea măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.