Conducerea Academiei Europene de Film (EFA), din care face parte şi producătoarea Ada Solomon, se va reuni la Bucureşti în perioada 20 - 23 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Desfăşurarea boardului trimestrial al Academiei Europene de Film reprezintă o oportunitate de dialog direct între EFA şi profesioniştii din cinematografia românească, cât şi pentru promovarea capacităţilor creative şi de producţie pe care le oferă România.

Întâlnirea este o bună ocazie de a reitera poziţia României ca destinaţie pentru viitoare producţii cinematografice europene, pentru factorii decizionali şi pentru personalităţile din domeniul cultural de a intra în dialog nemijlocit cu profesioniştii din domeniul cinematografiei aflaţi la conducerea Academiei Europene de Film. În plus, este o modalitate de informare a profesioniştilor locali, consacraţi sau aflaţi la început de drum, cât şi a studenţilor în legătură cu rolul Academiei Europene de Film şi cu oportunităţile pe care aceasta le oferă cineaştilor europeni.

Producătorul irlandez Mike Downey, preşedinte al boardului EFA şi preşedinte al LUX Award,distincţie oferită de Parlamentul European, declară: „Chiar dacă România şi Bucureştiul se află spre estul continentului, industria de film şi artiştii talentaţi de aici rămân în prim-planul scenei europene de film şi, astfel, ocupă o poziţie foarte importantă în cinematografia mondială”.

„Pentru a recunoaşte România şi Bucureştiul ca centru al excelenţei cinematografice considerăm că este vital să fim prezenţi la faţa locului, precizând în acelaşi timp că rapida creştere a Academiei şi momentul de expansiune în regiune sunt o dovadă a interesului pentru marele cinema care vine din această parte a lumii şi certifică eforturile necesare pentru a susţine patrimoniul european şi circulaţia filmelor europene”, a adăugat Mike Downey.

Ada Solomon, vicepreşedinte al Consiliului EFA, a declarat: „În cei aproximativ 10 ani de când sunt parte din boardul Academiei Europene de Film am încercat să repoziţionez interesul pentru filmele din regiunea noastră în contextul european al excelenţei pe care-l reprezintă Academia Europeană de Film şi, în acelaşi timp, să îndrept atenţia către rolul documentarului în contextul cinematografic actual. Fără falsă modestie cred că am reuşit să facem paşi importanţi în această direcţie şi, desigur, realizările remarcabile ale cineaştilor români şi ale celor din regiune au contribuit esenţial la întărirea acestor prezenţe”.

„Pe parcursul celor 33 de ani de existenţă, Academia Europeană de Film a fost prezentă fizic în cele mai îndepărtate colţuri ale Europei extinse, de la Cercul Polar la deşertul israelian, din Estonia pînă în Sicilia, dar niciodată în România. Este o mare onoare pentru mine ca lucrările boardului Academiei de Film să se desfăşoare la Bucureşti şi sunt foarte recunoscătoare colegilor de la Alianţa Producătorilor de Film pentru organizarea acestui eveniment, dar mai ales instituţiilor care au răspuns imediat la apelul nostru de a sprijini acest eveniment. Este remarcabil ca pentru o primă dată instituţii de breaslă şi instituţii publice să coopereze şi să susţină o oportunitate de promovare şi de cunoaştere din interior a sectorului cinematografic. Mă refer aici la UPFAR, Institutul Cultural Român, UNATC «I.L. Caragiale», Primăria Bucureşti, Dacin Sara. Sperăm ca prin acest eveniment să relansăm un dialog între autorităţi şi sectorul cinematografic care ne lipseşte şi care este cu atât mai necesar în această perioadă de transformări profunde în producţia, distribuţia şi consumul de produse cinematografice”, a completat Ada Solomon.

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică va găzdui două dezbateri în cadrul reuniunii.

Matthijs Wouter Knol, CEO şi director al EFA, va dialoga cu Gabriela Suciu, producător de film şi vice-decan al Facultăţii de Film de la UNATC, despre EFA, despre noi perspective şi oportunităţi.

La al doilea panel se va discuta despre provocări şi oportunităţi în producţia şi distribuţia de film european post-pandemie. Vor participa Leontine Petit, Joanna Szymańska, Graziella Bildesheim, iar moderator va fi Ada Solomon.

Reuniunea de la Bucureşti este organizată de Academia Europeană de Film, Alianţa Producătorilor de Film din România şi Institutul Cultural Român. Găzduită de UNATC şi ARCUB. Sprijinită de UPFAR ARGOA, Dacin Sara, Primăria Municipiului Bucureşti, Avanpost, Crew United, Castel Film şi Chainsaw Europe.

Academia Europeană de Film a fost înfiinţată în 1989, la Berlin, la iniţiativa unui grup de importanţi cineaşti europeni. Iniţial, a purtat numele European Cinema Society, iar primul ei preşedinte a fost Ingmar Bergman, între 1989 şi 1996.

Lui i-au urmat Wim Wenders (1996 - 2020) şi Agnieszka Holland (2020 - prezent). Matthijs Wouter Knol a fost numit CEO şi director în 2021. Academia e condusă de un board alcătuit din 20 de membri, condus de un preşedinte (Mike Downey), care este asistat de doi vice-preşedinţi (Rebecca O’Bren şi Ada Solomon).

Scopul organizaţiei alcătuite din 4.400 de membri, între care 66 din România, este de a promova interesele comunităţii cinematografice europene, de a crea conexiuni între cineaşti şi de a le promova munca.

Întrunirea de la Bucureşti marchează un moment important în procesul de remodelare şi reconfigurare al Academiei Europene de Film în contextul transformărilor care au loc în sectorul cinematografic post-pandemic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.