Concertul aniversar Phoenix 55, care va avea loc pe 19 aprilie, la Arenele Romane din Bucureşti, va marca revenirea pe scenă a lui Moni Bordeianu, primul solist al formaţiei, după o absenţă de aproximativ doi ani cauzată de grave probleme de sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moni Bordeianu, coautorul unor compoziţii celebre al formaţiei Phoenix precum ”Vremuri”, ”Canarul” şi ”Totuşi sunt ca voi”, a fost nevoit să părăsească grupul în 1970, după ce familia sa a emigrat în Statele Unite ale Americii. S-a întors alături de trupă în 1977, când Nicu Covaci ajunsese cu o parte dintre membrii formaţiei în Germania. După 1990, Moni Bordeianu a devenit o prezenţă constantă în activitatea formaţiei Phoenix, ca invitat special, colaborarea sa culminând cu lansarea albumului ”Back to the future”, apărut în 2010, şi cu turneul ”Remember the 60s”, desfăşurat în martie 2015.

Moni Bordeianu va fi prezent la aniversarea grupului ca membru fondator şi invitat special şi va interpreta alături de Phoenix şlagărele anilor 1960.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Eu vin, în primul rând, pentru ziua lui Nicu. Apoi, este extraordinar că sunt atâţia artişti în România care se bucură şi se simt bine în a fi alături de noi. De bine, de rău, noi am pus baza a ceva ce nu se va mai repeta vreodată în ţară. Este uimitor ce am realizat pentru generaţiile care au urmat!”, a spus Moni Bordeianu, transmit organizatorii.

Moni Bordeianu şi Nicu Covaci
Moni Bordeianu şi Nicu Covaci

Din Suedia, special pentru Phoenix 55, vine un alt nume care şi-a lăsat amprenta asupra formaţiei Phoenix - toboşarul Dorel Vintilă. Membru al trupei între 1969, după retragerea fondatorului Pilu Ştefanovici, şi 1971, Dorel Vintilă este unul dintre cele mai pitoreşti personaje zugrăvite în cartea autobiografică a lui Nicu Covaci - un muzician cu deosebite capacităţi şi posibilităţi artistice şi care a fost prezent alături de Phoenix ultima dată în anul 2012, când grupul a împlinit 50 de ani.

Concertul aniversar va aduce pe scenă, alături de formaţie, invitaţi speciali, muzicieni cu care Phoenix a colaborat de-a lungul timpului şi care au influenţat muzica românească, precum Dan Andrei Aldea, Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Roman Iagupov (Zdob şi Zdub), A G Weinberger, Rareş Totu, Alin Oprea (Talisman), Crivăţ şi Luparul (Bucovina), grupul Trooper, Bodo (Proconsul), Eugen Mihăescu şi Gabi Guriţă Nicolau (Krypton) şi Tavi Iepan (Rezident Ex).

Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul ambilet.ro şi de la sediul Promusic Events (str. Traian Demetrescu nr.9), la mai multe categorii de preţuri: primele 250 de bilete - 75 lei, următoarele 250 de bilete - 90 lei, iar preţul celor rămase va fi de 120 de lei.

Sub numele Sfinţii, formaţia a fost înfiinţată în 1961, la Timişoara, însă grupul a debutat un an mai târziu. A devenit Phoenix, la iniţiativa chitaristului Claudiu Rotaru, pentru a evita conflicte cu autorităţile. Prima compoziţie proprie a fost "Ştiu că mă iubeşti şi tu", înregistrată la radio în 1964. Au urmat "Bun e vinul ghiurghiuliu" şi "Pădure, pădure", care erau şi primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor. Acestea două există încă în arhiva Radio România. După 1971, stilul Phoenix a fost schimbat.

Phoenix a lansat materialele discografice ”Vremuri” (1968, EP), ”Floarea stîncilor” (1969, EP), ”Cei ce ne-au dat nume” (1972, LP, reeditat pe CD în 1999), ”Meşterul Manole” (1973, EP), ”Mugur de fluier” (1974, LP, reeditat pe CD în 1999), ”Cantafabule” (1975, dublu album).

În 1977, membrii trupei au fugit în Germania, unde au activat sub numele Transsylvania-Phoenix. În 1990, Phoenix a revenit în România. Au fost reeditate numeroase dintre înregistrările grupului, între care ”SymPhoenix/Timişoara” (1992) şi ”În umbra marelui urs” (2000).

Formaţia a cunoscut numeroase modificări de componenţă. Printre foştii membri se numără artişti precum Ovidiu Lipan ”Ţăndărică”, Josef Kappl, Mani Neumann, Mircea Baniciu, Florin (Moni) Bordeianu, Günther (Spitzly) Reininger, Kamocsa (Kamo) Béla, Costin Petrescu, Ionuţ Contraş, Bogdan Muntenita, Cristi Gram, Bogdan Bradu.

Pe 12 noiembrie 2007, Nicu Covaci, Florin Bordeianu, Josef Kappl, Manfred Neumann, Bogdan Bradu, Ionuţ Contraş şi Cristi Gram au fost decoraţi de preşedintele Traian Băsescu cu ”Meritul cultural în grad de cavaler”, în vreme ce Ovidiu Lipan Ţăndărică, având deja această distincţie, a fost înaintat la gradul de ofiţer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.