Filme româneşti în avanpremieră, documentare provocatoare, concerte Mircea Baniciu, Fără Zahăr sau Bosquito fac parte din programul ediţiei a XI-a a Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF) care va avea loc între 25 şi 27 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filme şi concerte, „Casablanca” restaurat şi o locaţie nouă, pe afişul Alba Iulia Music & Film Festival 

Pe lângă spaţiile de proiecţie deja consacrate, anul acesta, se adaugă şi Palatul Principilor, fosta reşedinţă a principilor Transilvaniei, aflat în plin proces de reabilitare. 


„Călătoria cinematografică în care am pornit cu Alba Iulia Music & Film Festival pune în valoare, an de an, puterea lui împreună şi identitatea culturală a comunităţii noastre. De 11 ani, ne adunăm în Cetate, descoperim noi perspective asupra realităţii, dezbatem subiecte locale sau globale, aduse în mijlocul nostru de regizori români şi străini, şi trăim împreună aceleaşi emoţii. Suntem o comunitate cu o puternică amprentă culturală şi ne bucurăm că putem celebra această latură a albaiulienilor în fiecare an”, a spus Gabriel Pleşa, primarul municipiului Alba Iulia.

Mircea Baniciu, vocea formaţiilor Phoenix, Pasărea Colibri şi Pasărea Rock, va deschide festivalul din acest an, cu un concert din care nu vor lipsi melodiile celebre. 

În prima seară de festival, cel mai recent film semnat de regizorul Tudor Giurgiu, „Libertate”, va fi proiectat în Piaţa Cetăţii, şi este prezentat la Alba Iulia imediat după ce a fost văzut la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. „Libertate” spune povestea adevărată a unui episod petrecut la Revoluţia din 1989, de la Sibiu, atunci când o unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent, care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securişti şi civili.

Anxietatea e dusă la rang de artă în „Confort Nordic” (2023, r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), filmul care a avut peste 3000 de spectatori la deschiderea TIFF, şi care propune o călătorie plină de umor cu un ţel clar: vindecarea fricii de zbor. 

Nu despre frica de zbor e vorba în „Vulturii din Ţaga” (2022, r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu), ci despre ambiţia unui om de a-şi vedea echipa de fotbal dintr-un sat din Câmpia Transilvaniei evoluând, duminică de duminică, în campionatul judeţean din care n-a reuşit, de altfel, niciodată să promoveze. Umorul specific locului e parte din poveste, evident.

„Nuclear Now”, documentarul lui Oliver Stone, explorează industriile nucleare din Franţa, Rusia şi SUA, pune întrebări şi atrage spectatorul într-un dialog dur şi permanent care nu se încheie odată cu genericul de final.

Fără Zahăr, trupa care îmbină satira cu rock-ul, folk-ul sau ritmurile hip hop, urcă pe scena din Piaţa Cetăţii chiar înainte de proiecţia  lungmetrajului „Carbon”, una dintre marile revelaţii ale anului.

Filmul din Republica Moldova, regizat de Ion Borş, e plasat în jurul conflictului transnistrean, de la începutul anilor ’90, şi urmăreşte povestea lui Dima şi Vasea care se confruntă cu o dilemă enormă atunci când găsesc un cadavru carbonizat la limita satului.

Premiat pentru Debut, în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2023, şi proiectat, în premieră, la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, filmul lui Andrei Tănase, „Tigru”, spune povestea Verei şi călătoria ei aproape iniţiatică pe urmele tigrului Rihanna.

Alba Iulia Music & Film se încheie cu show-ul uneia dintre cele mai apreciate trupe româneşti ale momentului, Bosquito, şi cu mult-aşteptatul „Încă Două Lozuri”, continuarea filmului din 2016, cu o acţiune adaptată schimbărilor din zilele noastre.

În program este şi comedia „Poveşti Indiscrete” (2022, r. Cesc Gay), un film în care cinci poveşti se alătură într-o odă ironică şi plină de compasiune despre inabilitatea oamenilor de a-şi controla emoţiile şi de a face doar ce e oportun.

Considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, „Casablanca” (1942, r. Michael Curtiz) va putea fi văzut la Alba Iulia Music & Film, la peste 90 de ani de la lansare, într-o copie restaurată.

Intrarea spectatorilor va fi liberă iar programul complet al filmelor şi evenimentelor din cadrul festivalului poate fi consultat pe albafilmfest.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.