Compania de drepturi muzicale BMG se desparte de cofondatorul trupei Pink Floyd, Roger Waters, din cauza comentariilor pe care acesta le-a făcut despre Israel, Ucraina şi Statele Unite, a anunţat luni Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania cu sediul în Germania semnase un acord de publicare cu muzicianul în vârstă de 80 de ani în 2016 şi urma să lanseze anul trecut o versiune nou înregistrată a albumului "Dark Side of the Moon" din 1973 al lui Pink Floyd, dar în cele din urmă a renunţat la lansare odată cu angajarea lui Thomas Coesfeld în funcţia de CEO. Reînregistrarea a fost lansată în cele din urmă de casa de discuri Cooking Vinyl, cu sediul în Marea Britanie.

Despărţirea, neobişnuită pentru un contract de editare important, este cea mai recentă consecinţă a retoricii din ce în ce mai dezbinate a lui Waters cu privire la Israel, pe care unii au criticat-o ca fiind antisemită în ultimele luni.

Rockerul a rămas sfidător în faţa numeroaselor reacţii de respingere, cum ar fi o anchetă a poliţiei germane cu privire la un costum "în stil nazist" purtat pe scena din Berlin anul trecut. În aprilie 2023, el a câştigat o bătălie juridică care i-a permis să cânte la Frankfurt, după ce magistraţii din oraşul german au dat instrucţiuni să anuleze un concert şi l-au acuzat pe Waters că este "unul dintre cei mai cunoscuţi antisemiţi din lume". El a denunţat războiul din Ucraina, dar a vorbit în faţa Consiliului de Securitate al ONU la invitaţia Rusiei, susţinând că invazia acesteia din 2022 în Ucraina nu a fost "neprovocată".

În cadrul unei investigaţii din 2023 a Campaniei împotriva antisemitismului (CAA), care l-a investigat pe Waters, au fost intervievaţi foşti colegi de muncă ai acestuia, care au afirmat că muzicianul a făcut în mod repetat referiri depreciative la adresa evreilor. CAA a publicat, de asemenea, e-mailuri ale lui Waters în care acesta propunea ca un porc gonflabil care pluteşte deasupra concertelor sale să fie mâzgălit cu un slogan antisemit; în e-mailuri din 2010, el a sugerat, de asemenea, să "bombardeze" publicul cu confetti în formă de svastici, stele ale lui David, semnul dolarului şi alte simboluri.

Waters, care a negat întotdeauna acuzaţiile de antisemitism, a vorbit despre faptul că a fost "concediat" de BMG într-un interviu video cu Glenn Greenwald în noiembrie anul trecut, în cadrul unei conversaţii în care muzicianul a caracterizat despărţirea sa de companie ca fiind rezultatul presiunilor exercitate de interese pro-israeliene faţă de compania mamă a BMG, Bertelsmann, şi a suprimării convingerilor sale politice.

Afirmaţia a fost una familiară pentru Waters, care a vorbit adesea despre conspiraţii împotriva publicării convingerilor sale. La un concert din Birmingham, Marea Britanie, anul trecut, Waters s-a lansat într-un discurs de 10 minute în care a deplâns tratamentul "brutal" la care a fost supus în Germania şi a spus că numeroase instituţii media au încercat să-l distrugă pentru susţinerea drepturilor omului în Palestina. "Încearcă să mă anuleze aşa cum i-au anulat pe Jeremy Corbyn şi Julian Assange", a spus el. "Nu voi fi anulat".

Deşi nu este neobişnuit ca artiştilor să li se rezilieze contractele de înregistrare, este mai puţin obişnuit ca o companie să rupă un contract de publicare. În ultimii ani, atât acţiunile lui R Kelly, cât şi cele ale lui Kanye West i-au pus în conflict cu companiile care le gestionează cataloagele muzicale profitabile. Kelly, care acum ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea de zeci de ani pentru mai multe infracţiuni legate de comportament sexual neadecvat, a fost nevoit de un judecător să acorde drepturile sale de autor numeroaselor victime. Lui West, care a pierdut un contract de mai multe milioane de dolari cu Adidas şi reprezentarea de către CAA din cauza unor comentarii antisemite în 2022, i-au expirat fără reînnoire contractele cu Universal şi Sony Music Publishing.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.