Seria Cinepolitica Nights revine, în perioada 10-12 mai, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu şapte proiecţii de documentare şi lungmetraje de ficţiune, majoritatea în premieră naţională. Selecţia de anul acesta cuprinde două producţii ucrainene multipremiate, drame de război cu elemente SF, un documentar nominalizat la Oscar, dar şi o comedie cu accente sociale, cu Léa Seydoux în rolul principal. Biletele sunt disponibile în reţeaua Eventbook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seria debutează marţi, 10 mai, de la ora 18.00, cu documentarul „Terykony” (r: Taras Tomenko, Ucraina, 2022), proiectat în premieră în România. Cu puţin timp înainte de războiul total început în 2022, un peisaj distopic există deja în oraşul Toretsk din Donetsk, intens bombardat de ruşi încă din 2015. Aici, la 500 de metri de linia frontului, trăiesc Nastya şi Yarik. Înconjuraţi de un univers al distrugerii, cei doi încearcă să-şi continue copilăria într-o crudă normalitate, printre ruine, mine şi tranşee. Un film care arată fără filtru ce înseamnă cu adevărat viaţa în cel mai fierbinte loc de pe planetă, pentru o generaţie nevinovată. Un documentar prezentat în premieră la Berlinale, anul acesta.

Tot marţi, 10 mai, de la ora 19.45, va fi proiectată „Atlantis” (r: Valentyn Vasyanovych, Ucraina, 2019), o dramă de război cu elemente SF, multipremiată la festivaluri de film din întreaga lume. Acţiunea se petrece în viitorul apropiat, într-un teritoriu din Estul Ucrainei, în anul 2025. Totul a fost transformat de conflict într-un deşert care face viaţa aproape imposibilă. Apa este adusă cu mare greutate, fiind o resursă nepreţuită. În timp ce un zid se construieşte la graniţa de foc, Sergiy, un fost soldat, nu se poate adapta la noua realitate. În misiunea sa de a exhuma cadavre de război, o întâlneşte pe Katya. Cei doi încearcă să trăiască o poveste de dragoste într-o nouă şi distopică realitate. Film câştigător la Festivalul de Film de la Veneţia, secţiunea Horizons.

Miercuri, 11 mai, de la ora 17.45, seria Cinepolitica Nights continuă cu proiecţia în premieră în România a documentarului „No Orders!/ Fără ordin!” (r: Szalay Péter, Ungaria, 2020). În 1989, an decisiv pentru destinul Europei, un regim de peste 40 de ani se destramă brusc, iar graniţele se redefinesc. Documentarul urmăreşte povestea similară a doi locotenenţi-colonei grăniceri, Bella Árpád şi Harald Jäger. Gesturile lor curajoase au accelerat evenimentele istorice de la sfârşitul secolului XX şi au oprit alte tragedii.

Tot miercuri, 11 mai, de la ora 19.15, va fi proiectată, în premieră naţională, „Working Class Heroes/ Eroi ai clasei muncitoare” (r: Milos Pusic, Serbia, 2022), o dramă cu accente comice, nominalizată în secţiunea Panorama, la Berlin, anul acesta. Lidija este o aprigă femeie de afaceri care lucrează pentru un investitor lipsit de scrupule, în domeniul construcţiilor. Principala sa sarcină este aceea de a supraveghea muncitorii care lucrează ilegal pe şantier şi de a proteja astfel cu orice preţ imaginea companiei. Când lucrătorii fac cunoştinţă cu realitatea crudă a capitalismului, epuizaţi şi neplătiţi, aceştia se hotărăsc să-şi revendice drepturile iar şantierul devine scena în care clasele sociale şi moralitatea întră intr-un dur conflict.

Seara de miercuri, 11 mai, se încheie la ora 21, cu proiecţia, în premieră în România, a documentarului nominalizat la Oscar, „Ascension/ Ascensiune” (r: Jessica Kingdon, SUA, 2021). Filmul este un portret impresionist al uriaşului lanţ economic al Chinei, care relevă prăpastia dintre clasele sociale, observând cu atenţie codurile nescrise ale muncii de jos, consumerismului sau averilor personale. Documentarul portretizează capitalismul chinezesc în straturile sale profunde, de la muncitorii suprasolicitaţi către clasa de mijloc aspiraţională şi ajungând la elitele hedoniste. Una dintre concluziile clare ale demersului este că Visul Chinezesc este o fantezie încă imposibil de materializat pentru cei mulţi.

Seria Cinepolitica Nights se încheie joi, 12 mai, cu două proiecţii în premieră naţională. De la ora 18, „Natural Light/ Lumina Naturală” (r: Dénes Nagy, 2021), o dramă de război premiată cu Ursul de Argint, la Berlin, în care acţiunea este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în URSS-ul sub ocupaţie. István Semetka este un simplu fermier maghiar, caporal într-o unitate specială a partizanilor. În drumul către un sat izolat, aceştia sunt atacaţi de inamic, iar căpitanul lor este ucis. Semetka va trebui să-şi înfrângă frica şi să-şi asume comanda unităţii, captiv într-o situaţie haotică.

În încheiere, de la ora 20.00, o comedie de neratat: „France” (r: Bruno Dumont, 2021), film nominalizat la Palme d’Or, cu Léa Seydoux în rolul unei vedete de televiziune. France de Meurs îşi împarte timpul între munca din platou, un război distant şi greutăţile vieţii de familie, însă viaţa sa este dată peste cap când accidentează un pieton. În încercarea de a se retrage în anonimat, faima continuă să o urmărească până în momentul în care o poveste stranie de iubire pare să pună capăt căutărilor sale.

Biletele la proiecţiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile online pe Eventbook.ro şi în reţeaua partenerilor Eventbook, la preţul de 20 de lei (preţ întreg) şi 12 lei (preţ redus).

Ajuns la a X-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Susţinut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.