Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa prezintă anul acesta la Festivalul de la Cannes noul său documentar, „The Natural History of Destruction”, un film despre distrugerea masivă a populaţiei civile şi a oraşelor germane de raidurile aeriene ale Aliaţilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt întotdeauna încântat să fiu la Cannes şi să-mi prezint aici filmul”, a declarat cineastul la microfonul BFM TV. „Este cu adevărat cel mai bun loc din lume pentru a prezenta un film celui mai larg public posibil, să pui toate întrebările şi să stârneşti reacţii”.  

La trei luni de la debutul războiului dintre Rusia şi Ucraina, Sergei Loznitsa denunţă o „agresiune”: „Acest război, această agresiune a Rusiei contra Ucrainei, este o agresiune a Rusiei contra întregii umanităţi civilizate. Acest război este purtat de Ucraina, dar şi de toate ţările civilizate, liberale şi dezvoltate contra Rusiei”. 

Sergei Loznitsa îşi deplânge neputinţa în faţa acestui război care „ne-a împins cu 80 de ani înapoi”: „Metodele sălbatice care sunt folosite în acest război mărturisesc faptul că în aceşti 80 de ani încă nu am găsit o cale de a opri acest lucru. un fel de sălbăticie, acest gen de barbarie. Suntem în situaţia în care nu putem decât să urmărim, neajutoraţi, ce se întâmplă şi să rămânem neputincioşi, pentru moment, să ajutăm Ucraina să oprească această agresiune".

De asemenea, face o paralelă între cel de-al Doilea Război Mondial şi situaţia actuală din Ucraina: „Tot ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina aminteşte de acele imagini de groază şi distrugere care au avut loc în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Singura întrebare care se pune este cum putem opri acest lucru. Fiecare trebuie să îşi pună întrebarea, pentru că ne priveşte pe toţi”. 

Iar regizorul adaugă: „Este o sălbăticie care aparţine trecutului. În realitate, suntem din nou confruntaţi cu acest trecut fără perspectivă”. Cunoscut şi pentru filmul „Donbass”, despre o regiune din estul Ucrainei jefuită de bandele separatiste, Sergei Loznisa va continua să povestească despre zonele gri ale ţării sale: „O voi face”, promite el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.