Renumitul regizor iranian Asghar Farhadi a fost exonerat de acuzaţiile de plagiat pentru filmul său "Un erou"', aduse de unul dintre elevii săi, potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Verdictul în cazul acuzaţiilor de încălcare a drepturilor de autor în cazul filmului 'A Hero' a fost pronunţat, iar opera a fost complet exonerată de aceste acuzaţii", se arată în textul publicat de agenţia de comunicare a regizorului.

În 2022, o fostă elevă a cineastului, Azadeh Masihzadeh, îl acuzase pe acesta de plagiat, susţinând că filmul său a fost inspirat din documentarul ei "All Winners All Losers".

Şapte experţi numiţi de justiţia iraniană "au respins în unanimitate toate afirmaţiile reclamantei", potrivit comunicatului, citat de agenţia de presă Irna.

"Un erou" spune povestea unui deţinut care devine celebru după ce găseşte o pungă cu monede de aur şi o dă proprietarului ei în loc să o păstreze pentru el, în pofida sărăciei sale extreme.

"Atunci când un eveniment a avut loc şi este relatat în presă, el aparţine domeniului public", s-a apărat cineastul la Festivalul de Film de la Cannes din 2022. "Un erou este o interpretare liberă a acestei poveşti, ca şi documentarul acestei persoane, nu se pune problema drepturilor de autor".

Potrivit comunicatului, acuzaţia "se baza în principal pe înregistrări video ale sesiunilor de lucru ale lui Farhadi", dar reclamanta "a modificat aceste imagini în interes propriu", iar instanţa "a considerat, prin urmare, că aceste probe nu sunt valabile". 

Regizorul, în vârstă de 51 de ani, al filmului "A Separation" a câştigat o serie de cele mai prestigioase premii ale cinematografiei, inclusiv premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2011 şi 2016.

În 2021, "A hero" a primit Marele Premiu la Festivalul de Film de la Cannes, al doilea cel mai prestigios premiu după Palme d'or.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.