„La Haine”, „Fargo”, „Inferno” şi „Malombra”, bijuterii ale filmului mut şi filme-cult, vor primi un suflu nou şi vor fi prezentate în premieră la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) acompaniate live de muzică originală semnată de importanţi artişti ai momentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

TIFF va avea loc în perioada 23 iulie - 1 august, la Cluj-Napoca. Biletele pot fi achiziţionate pe tiff.eventbook.ro.

„Ura/ La Haine” va fi prezentat pe muzică live de Asian Dub Foundation (UK), sâmbătă, 24 iulie, de la ora ora 21:45, la Castelul Bánffy de la Bonţida.

Filmul-cult pentru care Mathieu Kassovitz a obţinut trofeul pentru cel mai bun regizor la Cannes 1995 şi trei premii César revine pe marele ecran, acompaniat live de formaţia Asian Dub Foundation. Povestea la fel de actuală urmăreşte 24 de ore din viaţa a trei tineri, într-un cartier mărginaş al Parisului, măcinat de proteste şi abuzuri ale poliţiei. Scenariul, inspirat dintr-un eveniment similar cu tragedia care a dat naştere mişcării Black Lives Matter, a fost scris de Kassovitz ca reacţie la uciderea unui tânăr imigrant de către poliţia franceză, în 1993. Colaborarea cu  Asian Dub Foundation nu e deloc întâmplătoare. Revenit de curând în topurile muzicale britanice, grupul s-a remarcat încă de la început ca promotor al drepturilor civile.

Cine-concertul Fargo by Fragments (Franţa) va avea loc luni, 26 iulie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Peisajele înzăpezite din Fargo, filmul-cult al fraţilor Joel şi Ethan Coen, premiat cu două Oscaruri în 1996, revin pe muzica originală a trio-ului francez Fragments. Texturi electronice şi ambientale, îmbinate armonios cu elemente post-rock, vor însoţi cinefilii în acţiunea din Minnesota. Inspirat dintr-o serie de crime care s-au petrecut în acel loc la finalul anilor ’80, thriller-ul cu Frances McDormand, Steve Buscemi şi Peter Stromare în distribuţie a fost inclus de Institutul American de Film pe lista celor mai importante 100 de filme din istoria cinematografiei.

„Infernul/ Inferno”, primul lungmetraj italian din istorie, va fi prezentat pe muzică live de Edison Studio (Italia), marţi, 27 iulie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Moştenirea lăsată literaturii universale de Dante Alighieri este sărbătorită, la 700 de ani de la moartea scriitorului şi filozofului, printr-un cine-concert marca Edison Studio. Artiştii îi dedică un proiect muzical inedit, care va acompania live proiecţia filmului „Inferno” din 1911, primul lungmetraj italian din istorie, prezentat la TIFF într-o variantă restaurată digital. O bijuterie a cinema-ului mut, filmul regizat de Francesco Bertolini, Adolfo Padovan şi Giuseppe De Liguoro primeşte o coloană sonoră care îi va proiecta pe spectatori într-o dimensiune onirică, graţie unui „scurtcircuit” continuu între vocile reinventate, peisajele acustice suprarealiste şi sunetele ambientale care împing limitele convenţionale ale cinematografiei.

Programate iniţial la ediţia anterioară TIFF şi amânate în contextul restricţiilor de călătorie din timpul pandemiei, două spectacole experiment le aduc faţă în faţă pe Julie Roué (Franţa) şi Simona Strungaru (România), două compozitoare, dirijoare şi interprete, care au acceptat provocarea de a compune coloana sonoră pentru acelaşi film mut, un clasic al genului gothic melodrama, „Malombra” (1917), în regia lui Carmine Gallone. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film La Rochelle (Franţa).

Primul va fi prezentat joi, 29 iulie, de la ora 20:00, la Muzeul de Artă.

Julie Roué cântă la pian, chitară şi multe alte instrumente, reuşind să transforme sunetele obiectelor în muzică. A compus coloana sonoră a peste 40 de filme, unele premiate la Cannes, universul său muzical îmbinând acordurile clasice cu elemente jazz, electro, world music şi experimental, cu o puternică influenţă pop. Va fi prezentă la TIFF alături de percuţionistul Stan Delannoy şi de Louise Belmas (clape).

Al doilea spectacol „Malombra”, coloană sonoră live de Simona Strungaru, va fi prezentat vineri, 30 iulie, de la ora 20:00, tot la Muzeul de Artă.

Apreciată pentru experimentele sale muzicale inedite, Simona Strungaru va interpreta propria versiune a coloanei sonore „Malombra” alături de Sebastian Burneci (trompetă) şi Adi Tetrade (percuţii). Pianistă şi compozitoare, Strungaru este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra şi Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestră, live electronics şi live street art, coloane sonore pentru animaţii şi musicaluri. Evenimentul programat la această ediţie marchează revenirea artistei la TIFF după ce, în 2016, a dirijat Orchestra Operei Maghiare din Cluj, în cine-concertul „Haxan” la Castelul Banffy.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă impuse în contextul epidemiologic actual.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.