Fanii cântăreţului Chuck Berry au venit în număr impresionant, duminică, în statul american Missouri, pentru a-i aduce un ultim omagiu celebrului chitarist şi solist, considerat o legendă a muzicii rock and roll, care a murit luna trecută la vârsta de 90 de ani, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cozi impresionante au început să se formeze încă de sâmbătă seară în apropiere de clubul Pageant din St. Louis, unde era expus sicriul cu trupul neînsufleţit al cântăreţului Chuck Berry, înainte de înmormântarea de duminică.

În timp ce fanii treceau pe lângă sicriu, administratorii clubului difuzau în boxe unele dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul artistului.

Printre persoanele care au venit să îi aducă un ultim omagiu s-a aflat şi rockerul Gene Simmons, basistul trupei Kiss.

Fostul preşedinte Bill Clinton a trimis o scrisoare în care a elogiat ”unul dintre cei mai mari pionieri ai rock and roll-ului Americii”.

”A captivat publicul din lumea întreagă, iar muzica lui a vorbit despre speranţele şi visurile pe care le avem cu toţii în comun. Eu şi Hillary am crescut ascultând muzica lui”, a adăugat Bill Clinton în acea scrisoare.

Chuck Berry a cântat la ambele ceremonii de învestitură ale preşedintelui Bill Clinton.

Slujba funerară a fost oficiată de pastorul Alex Peterson, care le-a spus participanţilor că scopul principal al acelei ceremonii era acela ”de a îl celebra pe Chuck Berry într-un stil rock 'n' roll”.

Printre aranjamentele florale depuse lângă sicriu s-a aflat unul în forma unei chitare, ce a fost trimis de trupa britanică The Rolling Stones.

Cântăreţul şi chitaristul american Chuck Berry, un pionier al stilului rock and roll, a murit pe 18 martie la vârsta de 90 de ani.

Piesele sale au influenţa generaţii de muzicieni, inclusiv trupe celebre, precum The Beatles, The Rolling Stones şi Beach Boys.

Chuck Berry era renumit pentru riff-urile sale de chitară, un joc de picioare spectaculos pe scenă şi versuri originale, care au reflectat spiritul rebel al adolescenţilor din anii 1950. 

A fost, de asemenea, unul dintre puţinii muzicienii de culoare din generaţia lui care a reuşit să devină un veritabil erou pentru tinerii albi americani, învingând barierele rasiale. 

Pe 18 octombrie 2016, în ziua în care a împlinit vârsta de 90 de ani, Chuck Berry a surprins încă o dată industria muzicală - dar şi fanii -, anunţând că va lansa în 2017 un nou album de studio. Acel disc, primul după o pauză de 38 de ani, intitulat ”Chuck”, a fost dedicat  de artist soţiei sale, Themetta ”Toddy” Berry, cu care a fost căsătorit timp de 68 de ani. 

Albumul ”Chuck” va fi lansat pe 16 iunie de casa de discuri Dualtone/Decca Records. Precedentul album de studio lansat de Chuck Berry s-a intitulat ”Rock It” şi a apărut pe piaţă în anul 1979.

Chuck Berry, născut pe 18 octombrie 1926, a fost un cântăreţ, textier şi chitarist american, considerat un pionier al muzicii rock&roll. Într-o carieră care s-a întins pe durata a şapte decenii, muzicianul american a rafinat muzica ryhthm and blues, îmbogăţind-o cu elemente distinctive, care au ajutat rock&roll-ul să devină un stil muzical independent, folosind versuri care vorbesc despre adolescenţă şi consumerism, solouri de chitară şi elemente acrobatice în timpul concertelor. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără cântece precum ”Maybellene” (1955), ”Roll Over Beethoven” (1956), ”Rock and Roll Music” (1957) şi ”Johnny B. Goode” (1958).

Chuck Berry a fost recompensat cu un premiu Grammy pentru întreaga carieră în 1984 şi a fost primul muzician care a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, în anul 1986.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.