O serie de organizaţii reprezentative, printre care CGT Spectacle, anunţă o manifestaţie faţă de agresiunile sexuale făcute femeilor care va avea loc în apropierea sălii Olympia, unde are loc vineri marea noapte a cinematografiei franceze, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CGT Spectacle a emis miercuri un comunicat de presă în care cheamă la un miting sub sloganul "Ajunge cu violenţa, ajunge cu tăcerea". Această manifestaţie "vine în urma diferitelor declaraţii făcute de Judith Godrèche şi a celor referitoare la cazul Depardieu", a explicat Salomé Gadafi, secretar general adjunct al CGT Spectacle. "Anul acesta este deosebit de important pentru noi să ne exprimăm în preajma Premiilor César". 

Actriţa Judith Godrèche, în vârstă de 51 de ani, va lua cuvântul la cea de-a 49-a ceremonie a Premiilor César, potrivit informaţiilor din Le Parisien, confirmate de BFMTV. Actriţa, simbol al cinematografiei franceze, a devenit imaginea mişcării #MeToo în Franţa, când i-a acuzat pe regizorii Benoît Jacquot şi Jacques Doillon de violenţă sexuală pe când era minoră. Potrivit cotidianului, ea va ţine un discurs despre violenţa sexuală şi de gen în industria cinematografică. Potrivit informaţiilor culese de BFMTV din anturajul lui Valérie Lemercier, preşedinta ceremoniei, subiectul va fi abordat în timpul discursului de deschidere. 

"Dacă merg sau nu la César, cui îi pasă?", a declarat miercuri, cu două zile înainte de ceremonie, actriţa Judith Godrèche, care a cerut în schimb ca victimele violenţei sexuale să fie "ascultate".

În ultimele luni, cinematografia franceză a fost zguduită de o serie de scandaluri.

Actorul Gérard Depardieu a fost acuzat de mai multe femei de agresiune sexuală şi este vizat de două plângeri pentru viol. Actriţa Judith Godrèche a vorbit şi a depus o plângere împotriva regizorilor Benoît Jacquot şi Jacques Doillon. Mai multe actriţe, printre care Isild Le Besco, şi-au adăugat mărturia la cea a lui Godrèche. Sofiane Bennacer, revelaţia ultimului film al Valeriei Bruni-Tedeschi, "Les Amandiers", este încă anchetat pentru presupusul viol al două foste iubite şi violenţe asupra unei a treia. Actorul şi regizorul Samuel Theis, starul din "Anatomie d'une chute", este acuzat de viol de către un tehnician pe platoul de filmare al unui film pe care îl realiza vara trecută. În ceea ce-l priveşte pe Dominique Boutonnat, preşedintele CNC, un organism care ar trebui să lupte împotriva acestor violenţe, acesta a fost reconfirmat în funcţie de guvern, în ciuda unui caz, încă nejudecat, de presupusă agresiune sexuală asupra finului său de 21 de ani.

"Aceste acuzaţii au fost făcute de ceva timp. A fost nevoie de mult timp pentru ca ele să fie auzite. Acum trebuie să ne mobilizăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată", spune Salomé Gadafi. Ceea ce regretă ea, "este că aceste femei sunt victime de două ori", o dată în timpul evenimentelor şi din nou atunci când vorbesc: "Ele se trezesc izolate şi îşi riscă locul de muncă".

La CGT Spectacle se vor alătura şi alte federaţii sindicale, precum Collectif 50/50 şi Société des réalisatrices et réalisateurs français (SRF), pentru această manifestaţie, programată să aibă loc pe bulevardul des Capucines, în acord cu sediul poliţiei din Paris.

Spre deosebire de ceremonia din 2020, pentru care Roman Polanski a fost în cursă, niciun candidat la César 2024 nu a fost urmărit penal pentru agresiune sau violenţă împotriva femeilor. Prin urmare, Salomé Gadafi afirmă că mobilizarea "nu va fi împotriva ceremoniei", ci va susţine mesajul femeilor care au vorbit deja.

Le Règne animal" de Thomas Cailley şi "Anatomie d'une chute" de Justine Triet domină lista nominalizărilor cu 12, respectiv 11 selecţii, urmate îndeaproape de "Je verrai toujours vos visages" de Jeanne Herry (9 nominalizări) şi "Le Procès Goldman" de Cédric Kahn (8 nominalizări).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.