Celebrul pulover roşu de lână decorat cu oi, purtat de Prinţesa Diana în 1981, la scurt timp după logodna ei cu Prinţul Charles, a fost vândut cu peste 1,1 milioane de dolari, joi, la Sotheby's, după o bătălie aprigă în timpul licitaţiilor pe internet, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa de licitaţii a confirmat preţul vânzării, 1,1 milioane de dolari, inclusiv taxe şi comisioane, de aproximativ 14 ori mai mare decât estimarea de 80.000 de dolari.

Vânzarea, deschisă pe internet din 31 august, a luat viaţă în ultimele minute, determinând că preţul final a crescut vertiginos de la 200.000 la 1,1 milioane prin licitare la 50.000 de dolari, a menţionat AFP.

Sotheby's a revendicat un record de licitaţie pentru o haină purtată de Prinţesa Diana, ale cărei articole continuă să atragă colecţionari la 26 de ani de la moartea ei într-un accident de maşină la Paris. În ianuarie anul trecut, starul american Kim Kardashian a cumpărat un faimos pandantiv purtat de prinţesă, crucifixul Attalah, la o licitaţie la Londra (197.453 de dolari).

Potrivit Sotheby's, acesta este şi un record pentru un pulover, înaintea cardiganului verde măsliniu purtat de Kurt Cobain în 1993 în timpul concertului formaţiei Nirvana la MTV, un „Unplugged” care rămâne legendar (334.000 de dolari în 2019).

Imediat după logodnă, Diana Spencer a purtat puloverul roşu având design oi albe şi una neagră, în timpul unui meci de polo la care a participat prinţul Charles în iunie 1981, unde a impresionat prin atitudinea ei relaxată şi a creat, conform Sotheby's, „un moment cultural şi viral de mare amploare”. Această apariţie publică a oferit, de asemenea, un impuls publicitar neaşteptat celor două creatoare, Sally Muir şi Joanna Osborne, şi brandului lor „Warm and Wonderful”.

Câteva săptămâni mai târziu, au primit o scrisoare de la Palatul Buckingham în care li se explica că viitoarea Prinţesă de Wales a deteriorat puloverul şi dorea să ştie dacă este posibil să-l repare sau să-l înlocuiască. Creatoarele au confecţionat un alt pulover, purtat în 1983 de Prinţesa de Wales.

În ceea ce priveşte primul pulover deteriorat al Dianei, acesta nu a fost reparat şi expediat altcuiva aşa cum credeau designerii. În martie 2023, Joanna Osborne l-a găsit într-o cutie în timp ce căuta un model vechi în podul ei, iar Sotheby's a confirmat autenticitatea acestuia. Sotheby's a confirmat că cei doi designeri au fost destinatarii.

Şi aproape patruzeci de ani mai târziu, modelul a fost relansat în magazine ca urmare a unui parteneriat încheiat între brandul Rowing Blazers şi duo-ul Sally Muir şi Jonana Osborne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.