Celebrul chef francez Albert Roux a murit la vârsta de 85 de ani pe 4 ianuarie, a anunţat miercuri familia sa într-un comunicat, scrie presa franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu se simţea bine de un timp", este specificat în text. Decesul său vine la câteva luni după cel al fratelui său mai mic Michel, în martie, la vârsta de 78 de ani. 

Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, Albert Roux şi-a construit întreaga carieră în Marea Britanie, unde a început ca ucenic de bucătărie la vârsta de 18 ani, potrivit site-ului dedicat familiei Roux. S-a instalat definitiv aici după ce a efectuat stagiul militar în Algeria, apoi a lucrat timp de doi ani la ambasada Marii Britanii din Paris. 

Albert Roux este celebru pentru că a deschis la Londra în 1967 împreună cu fratele său Michel restaurantul "Le Gavroche". A fost primul restaurant din Marea Britanie care a obţinut o stea Michelin, în 1974. Va mai primi două, apoi trei stele în 1982. Astăzi, mai are două. Este localul preferat al lui Elizabeth Bowes-Lyon, mama reginei Elizabeth a II-a.

După "Le Gavroche", cei doi fraţi au înfiinţat "The Waterside Inn" la Bray, în vestul Londrei, în 1972, în prezent condus de nepotul său şi fiul lui Michel, Alain Roux. Localul nu a pierdut niciuna dintre cele trei stele de la atribuirea de către Ghidul Michelin în 1985, singurul din afara Franţei care a realizat o astfel de performanţă. 

Consideraţi drept naşii bucătăriei moderne în Marea Britanie, fraţii Roux au avut drept uncenici unele dintre cele mai mari nume ale gastronomiei britanice, între care Gordon Ramsay. Albert şi Michel Roux au înfiinţat şi Bursa La Roux Brothers, fondată în 1984 pentru a-i ajuta pe tinerii chefi să înceapă o carieră în domeniu. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.