Actriţa franceză Catherine Deneuve va fi recompensată cu un Leu de Aur onorific la cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, care va avea loc din 31 august până la 10 septembrie, au anunţat miercuri organizatorii celui mai vechi festival de cinema din lume care anul acesta împlineşte 90 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este o bucurie să primesc acest premiu prestigios la Festivalul de la Veneţia pe care îl iubesc şi pe care îl cunosc de atât de mult timp, de când “Belle de jour” de Luis Buñuel a primit un Leu de Aur", a reacţionat actriţa în vârstă de 78 de ani, citată în comunicatul festivalului.

Pentru Alberto Barbera, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, această alegere a fost evidentă având în vedere „numărul impresionant de filme” făcut de actriţa franceză, „majoritatea dintre care sunt succese internaţionale majore”. Directorul remarcă, de asemenea, „numărul la fel de remarcabil de premii” primite de Catherine Deneuve, în special două César pentru cea mai bună actriţă, unul pentru "Le Dernier Métro" de François Truffaut în 1981 şi celălalt pentru "Indochine" de Régis Wargnier în 1993, care îi va aduce o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, „un privilegiu rar pentru un artist care nu este american”, a mărturisit directorul Festivalului de Film de la Veneţia.

Apoi, Catherine Deneuve a primit şi un Palme d'Or de onoare la Cannes en 2005, precum şi un Urs de Argint pentru cea mai bună contribuţie artistică la Berlin în 2002 pentru "Huit femmes" de François Ozon. "Un talent indiscutabil în slujba unui dar actoricesc, mai mult o frumuseţe sofisticată şi rară, atribute care au contribuit la a deveni un simbol al cinematografiei franceze, o diva atemporală şi o adevărată emblemă a marelui ecran", a adăugat Alberto Barbera.

Această alegere a fost datorată şi listei de regizori prestigioşi cu care Catherine Deneuve a lucrat de-a lungul carierei. Printre aceştia, actriţa a apărut în faţa camerei de filmat a lui Roger Vadim în 1963 în "Le vice et la vertu", alături de Annie Girardot şi Robert Hossein. Patru ani mai târziu, în 1967, ea a părut pe afişul filmului "Belle de jour" de Luis Buñuel alături de Jean Sorel şi Macha Méril. Alte mari nume ale celei de-a şaptea arte care trebuie amintite sunt: Jacques Demy, Roman Polanski, Marco Ferreri, Marcello Mastroianni, Gérard Depardieu şi Lars von Trier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.