Filmul "Capernaum" (Liban), regizat de Nadine Labaki, care este nominlizat la categoria "cel mai bun film străin" la premiile Oscar 2019, va rula în cinematografele din România începând cu data de 8 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmat în haoticele cartiere din Liban, "Capernaum" prezintă povestea inspiraţională a unui băieţel care se luptă să supravieţuiască sorţii copleşitoare. Filmul, care a luat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018 (unde s-a bucurat de 15 minute de ovaţii în picioare), este acum considerat unul dintre concurenţii principali în cursa pentru premiul Oscar pentru "cel mai bun film într-o limbă străină", potrivit distribuitorului Independenţa Film. 

"Realizarea acestui film mi-a schimbat viaţa, m-a schimbat ca persoană, mi-a schimbat perspectiva asupra lucrurilor, lăsându-mi o senzaţie de vinovăţie care nu mă părăseşte niciodată. Nu poţi fi cu adevărat la fel după o astfel de experienţă. Este ca şi cum nu mai eşti îndreptăţit să fii fericit, ca şi cum nu mai ai dreptul la o viaţă normală odată ce ai trăit o astfel de experienţă. Te schimbă pentru totdeauna", marturisea Nadine Labaki.

Protagonistul debutant Zain Al Rafeea, un refugiat sirian fără vreun fel de experienţă actoricească, joacă rolul unui băiat libanez (Zain) care fuge de părinţii săi neglijenţi, ajungând să-şi poarte singur de grijă, până când găseşte adăpost în şubreda casă a lui Rahil (Yordanos Shiferaw), o refugiată etiopiană, şi a bebeluşului ei, Yonas (Boluwatife Treasure Bankole).

Având o distribuţie alcătuită în totalitate din actori non-profesionişti, interpretând personaje ale căror vieţi sunt strâns corelate cu ale lor, "Capernaum" reprezintă al treilea film la care Nadine Labaki semnează scenariul şi regia.

Absolventă a Universităţii Saint-Joseph din Beirut, Labaki a debutat la Cannes în 2007 cu premiera tragicomediei romantice "Caramel" (în care interpretează rolul lui Layale), urmată de premiatul "Where Do We Go Now?" (2011, unde Labaki este Amale), care rămâne până în prezent filmul cu cele mai mari încasări din Liban.

"Dacă urmăreşti un film ale cărui personaje nu au trăit cu adevărat acele experienţe, nu are acelaşi impact asupra ta. Impactul este mult mai mare când ştii că ai în faţă persoane reale care chiar se confruntă cu acele provocări", a declarat regizoarea.  

Filmul concurează la Oscar alături de "Cold War" (Polonia), "Never Look Away" (Germania), "Roma" (Mexic) şi "Shoplifters" (Japonia).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.