Cântăreaţa de muzică folk Zoia Alecu va marca anul acesta 50 de ani de carieră prin trei concerte extraordinare, la Tulcea, Ploieşti şi Bucureşti. Totodată, ea va lansa un dublu album de colecţie, „Best of the Best of”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertele aniversare extraordinare vor avea loc la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea, pe 29 septembrie, la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti, pe 20 octombrie, şi la Sala Dalles, pe 17 noiembrie. 

Dublul album aniversar cuprinde un prim CD cu cele mai bune cântece din cele patru albume de autor lansate până acum, şi un al doilea CD, album de colecţie, cu melodii compuse la începutul carierei, în anii 1973-1974, ce au fost înregistrate în studiourile Radio România, cu vocea, ambitusul de 5 octave şi jumătate, şi soundul de atunci. Aceste melodii se găsesc doar în arhiva Radio România, iar acum, cu acordul celor de la radioul public, pe acest album de colecţie.

Foto: Arhiva personală Zoia Alecu
Foto: Arhiva personală Zoia Alecu

Zoia Alecu a cântat prima dată pe o scenă la vârsta de 12 ani, iar la 16 ani a cântat, la o serată muzicală particulară, în faţa lui Florian Moţu Pittiş şi a lui Doru Stănculescu. Oficial s-a lansat în 1973, naşul ei muzical fiind Doru Stănculescu, iar locul lansării a fost celebrul Club A.

Zoia Alecu scrie versuri şi compune muzica pentru melodiile ei, ceea ce face din ea un cantautor complet. A învăţat singură să cînte la chitară, a făcut clasele primare la liceul de muzică George Enescu unde a învăţat vioara. A debutat în 1974 la Cenaclul Flacăra, în aceeaşi seară cu Nicu Alifantis. Nu a stat prea mult în Cenaclul Flacăra. A continuat în Cenaclul Amfiteatrul Artelor condus, la acea vreme, de Mihai Tatulici. A cântat pe multe scene din ţară, de la Bucureşti la Sighet, de la Constanţa la Timişoara, de la Gărîna la Iaşi. În 1975-1976 a compus muzica pentru spectacole de teatru la Nottara, iar la începutul lui 1986 a fost invitată să compună muzică pentru spectacolele Circului. Tot în ’86, Crina Mardare şi trupa Sfinx au invitat-o să li se alăture. A ales acest drum. Iar timp de aproape 20 de ani a cântat rock în trupa Sfinx Experience şi pop-rock în duetul Stereo alături de Crina Mardare.

Trupa Sfinx Experience şi-a încetat activitatea iar Zoia Alecu s-a reîntors la folk, prima ei dragoste. În 2007 a lansat primul album de autor, „Vino aici”. Au urmat „Cărări de maci”, în 2009, „Printre lupi”, în 2012 şi „Să ierţi”, în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.