Cântăreaţa americană Betty Davis, precursoare a muzicii funk şi cea care a inspirat generaţii de artişti în ciuda unei scurte cariere, a murit miercuri la vârsta de 77 de ani, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu mare tristeţe anunţ decesul lui Betty Davis, multitalentată şi pionieră a rockului, cântăreaţă, compozitoare şi figură a modei”, a spus prietena ei apropiată Constance Portis, pe site-ul artistei. 

A doua soţie a legendarului cântăreţ de jazz Miles Davis a fost un pilon al scenei muzicale newyorkeze a anilor 1960 şi şi-a înregistrat aproape toată muzica între anii 1964 şi 1975, cu titluri precum „Get Ready for Betty”. Ea s-a bucurat de un mare succes pentru lirismul ei cu referinţe sexuale dând tonul, mai târziu, legendarilor Prince şi Madonna. 

Deşi căsătoria cu Miles Davis nu a durat decât un an, lui Betty Davis i-au fost atribuite meritele de a-l fi descoperit pe trompetist în epocă, prin Jimi Hendrix. 

Betty Davis a scris şi cântecul „Uptown (to Harlem)” în 1967 pentru Chambers Brothers, redescoperit în documentarul „Summer of Soul” despre Harlem Cultural Festival din 1969, un film al muzicianului Questlove nominalizat la premiile Oscar 2022.

Pentru artista Janelle Monae, ea este unul dintre „părinţii” în spatele cărora a fost redefinit modul în care sunt percepute în muzică femeile de culoare”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.