Cineastul italian Marco Bellocchio este al doilea invitat special al Festivalului de Film de la Cannes de anul acesta, unde va fi recompensat cu un trofeu Palme d'or onorific şi îşi va prezenta cel mai recent lungmetraj, „Marx può aspettare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul său film va fi prezentat în noua secţiune Cannes Premieres, pe 16 iulie, după ce se va fi întâlnit cu publicul, pe 15 iulie, în cadrul „Rendez-vous with...".

În timpul ceremoniei de închidere a celei de-a 74-a ediţii a festivalului, pe 17 iulie, el va primi trofeul Palme d'or onorific, un omagiu adus operei sale unice care a marcat cinematografia contemporană cu forţă şi libertate, au transmis marţi organizatorii.

„Marx può aspettare” este un documentar emoţionant, personal, al lui Bellocchio, în care cineastul încearcă să înţeleagă, cu smerenie, sinuciderea fratelui lui geamăn la vârsta de 29 de ani. O tragedie familială din care nu şi-a revenit vreodată cu adevărat, o sursă de vinovăţie şi inspiraţie, deopotrivă. Amestecând fragmente din filmele lui şi conversaţii cu oamenii apropiaţi, Bellocchio anchetează figura fratelui, care nu a încetat vreodată să îi marcheze filmografia.

După ce primul său lungmetraj a devenit un film cult, „Fists in the Pocket/ I pugni in tasca” (1965), care a reprezentat noua eră a cinema-ului italian desprinzându-se de codurile neo-realismului, Marco Bellocchio - încă o voce disidentă, la 81 de ani - a filmat, între altele, „ A Leap in the Dark/ Salto nel vuoto”, care le-a adus actorilor Michel Piccoli şi Anouk Aimée premii pentru interpretare la Cannes 1980.

Ulterior, a fost selectat în competiţia festivalului cu „Henry IV/ Enrico IV” (1984), „The Prince of Hombourg/ Il principe di Homburg” (1997), „The Nanny/ La Balia” (1999), „My Mother's Smile/ L'ora di religione - Il sorriso di mia madre” (2002), „To Win/ Vincere” (2009) şi „The Traitor/ Il Traditore” (2019).

Pierre Lescure, preşedintele Festivalului de la Cannes, a transmis: „Marco a pus mereu la îndoială instituţii, tradiţii, istoria personală şi colectivă. În fiecare dintre lucrările lui, aproape involuntar, sau cel puţin pe cât de natural posibil, a revoluţionat ordinea instituită”.

Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, a adăugat: „După prietenii lui cineaşti Bernardo Bertolucci, Manoel de Oliveira şi Agnès Varda, suntem mândri să îl omagiem pe Marco Bellocchio, unul dintre marii maeştri ai cinematografiei italiene, după 56 de ani de muncă fascinantă. Este un cineast, un autor şi un poet. Să îi acordăm Palme d'or onorific este de la sine înţeles pentru oricine îi admiră munca”.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 6 şi 17 iulie.

Actriţa, regizoarea şi producătoarea Jodie Foster va fi invitatul special al ceremoniei de deschidere a ediţiei şi va primi un Palme d'or onorific.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.