Actriţa franceză Mélanie Thierry este preşedinta juriului Camera d'or, care va premia un lungmetraj de debut selectat la Festivalul de Film de la Cannes 2021. Organizatorii au stabilit, pentru ediţia din acest an, şi un program special de proiecţii pe plajă, sub numele „Cinéma de la plage”, unde vor fi prezentate, între altele, lucrări semnate de Wong Kar-wai, Jerry Schatzberg şi Emir Kusturica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu câteva zile înainte de startul celei de-a 74-a ediţii a festivalului, organizatorii au anunţat juriul Camera d’or.

„Nimic nu este la fel de fragil sau miraculos ca un prim film. Asta demonstrează curajul şi încrederea tuturor regizorilor care, după o atât de lungă perioadă de izolare, au reuşit să ne ofere o fereastră spre lumea de afară. Acestea sunt vremuri de restrişte şi incertutudine. Cinematografia este mai presus de toate artele cea mai potrivită să ne ajute să le înţelegem. Sperăm să acordăm acest trofeu unui prim film care va rezista trecerii timpului, unui film regizat de unul dintre marii cineaşti de mâine”, a spus Thierry.

Cu o carieră de 20 de ani, Mélanie Thierry este considerată una dintre cele mai bune interprete ale generaţiei sale. S-a făcut remarcată în „La leggenda del pianista sull'oceano” (1998), de Giuseppe Tornatore, apoi în teatru. Din 2006, a jucat în regia unor cineaşti importanţi, precum Maïwenn, Bertrand Tavernier, Philippe Godeau, André Téchiné, Terry Gilliam şi Spike Lee.

În juriu, ei i se vor alătura reprezentanţi ai industriei - jurnalişti şi cineaşti.

Între cele 31 de lungmetraje care vor concura pentru Camera d’or se află şi „La civil”, de Teodora Ana Mihai, parte din selecţia oficială - competiţia Un Certain Regard.

Camera d’or, instaurat în 1978, este acordat celui mai bun lungmetraj de debut prezentat în selecţia oficială, în Semaine de la Critique sau Quinzaine des Réalisateurs. Scopul este de a susţine tinerii creatori. În trecut, trofeul a revenit unora ca Jim Jarmusch, Mira Nair, Jaco Van Dormael, Naomi Kawase, Bahman Ghobadi şi Steve McQueen.

În 2019, a fost câştigat de César Diaz pentru „Nuestras Madres”. Camera d’or 2021 va fi înmânat de preşedintele juriului în timpul ceremoniei de premiere din 17 iulie.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes va avea loc între 6 şi 17 iulie.

Programul Cinéma de la plage se va desfăşura în fiecare seară. Festivalul se reinventează şi transformă plaja Macé de pe Croazetă în cinema în aer liber. Proiecţiile sunt deschise publicului cinefil şi turiştilor, accesul fiind gratuit. 

Vor rula, între altele, „In the Mood for Love” (2000), de Wong Kar-wai, „Scarcrow” (1973), de Jerry Schatzberg, „Tom Medina” (2020), cine-concert de Tony Gatlif, „Black Cat, White Cat” (1998), de Emir Kusturica, „JFK (Director’s Cut)” (1991), de Oliver Stone, „Fast and Furious 9” (2021), de Justin Lin, „Amélie” (2001), de Jean-Pierre Jeunet, şi „David Byrne's American Utopia” (2020), de Spike Lee.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.