Cea mai politică ediţie a Festivalului de Film de la Cannes din ultimii ani, a 71-a, va debuta marţi seară şi va fi marcată de un protest al actriţelor pe covorul roşu faţă de sexismul din industrie, programat pentru sâmbătă, de faptul că doi regizori ale căror filme au fost selectate se află în arest la domiciliu în ţările lor şi că soarta producţiei alese să încheie evenimentul e încă sub semnul întrebării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinta juriului competiţiei, Cate Blanchett, şi colega ei Kristen Stewart sunt aşteptate să participe sâmbătă la protestul prin care mai multe actriţe vor susţine mişcările #MeToo şi Time's Up.

„Sunt multe femei în juriu, dar mi-aş fi dorit să fie mai multe în competiţie”, a spus ea marţi într-un interviu acordat unui post francez de radio. Actriţa a ţinut să remarce că doar trei regizoare sunt prezente în competiţia oficială. „Este extrem de important că avem schimbare. Trebuie să includem femeile şi să căutăm diversitatea”.

Juriul internaţional este format din actriţele Cate Blanchett (Australia), Kristen Stewart (SUA), Ava DuVarnay (SUA), Léa Seydoux (Franţa), actorul chinez Chang Chen, compozitoarea Khadja Nin (Burundi), regizorul şi scenaristul francez Robert Guédiguian şi regizorii Denis Villeneuve (Canada) şi Andrey Zvyagintsev (Rusia).

Un număr de 85 de filme vor fi prezentate în competiţia oficială, în secţiunile Un Certain Regard, Séance Spéciale, Séance Minuit, Quinzaine des Réalisateurs şi în afara competiţiei. 

Peliculele selectate anul acesta de comitetele de la Cannes vorbesc, între altele, despre comunitatea LGBT, abuzul minorilor şi prostituţia masculină.

Un nou documentar despre cântăreaţa Whitney Houston, realizat de cinestul Kevin Macdonald premiat cu Oscar, include dezvăluiri despre demonii care i-au marcat viaţa încheiată tragic.

Primul film kenyan care a fost selectat în competiţia oficială a festivalului, „Rafiki”, a fost deja interzis în ţara de origine, pentru că descrie povestea de dragoste dintre două femei.

În ciuda apelului lansat de Oliver Stone şi alţi susţinători, Teheranul a refuzat să ridice interdicţia de călătorie aplicată cineastului Jafar Panahi, al cărui „Three Faces” concurează pentru trofeul Palme d'Or.

Nici rusul Kirill Serebrennikov, aflat în arest la domiciliu, în Moscova, nu va participa la eveniment, în ciuda apelului făcut de organizatori. Filmul lui „Leto” a fost selectat, de asemenea, în competiţia oficială.

O apariţie care va stârni polemici pe parcursul următoarelor 12 zile este cea a regizorului danez Lars Von Trier, care timp de şapte ani nu a mai fost binevenit la eveniment, după ce a făcut mai multe remarci potrivit cărora ar fi un admirator al lui Adolf Hitler. El se reîntoarce la Cannes cu „The House That Jack Built", prezentat în afara competiţiei.

Dacă filmul programat pentru gala de închidere - „The Man Who Killed Don Quixote” (r. Terry Gilliam) - va putea fi proiectat depinde de verdictul pe care o curte de justiţie din Paris trebuie să îl dea miercuri.

Dintre cei 268 de cineaşti care participă în competiţiile Festivalului de Film de la Cannes doar 11 sunt femei, potrivit unei analize AFP. Jane Campion rămâne singura regizoare care a primit cel mai important trofeu, Palme d'Or, pentru „The Piano”, în 1993.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.