Lungmetrajul "Tigru", regizat de Andrei Tănase, şi documentarul "Fragile Memory" al regizorului ucrainean Igor Ivanko se numără printre câştigătorii celei de-a opta ediţii a competiţiei BUZZ IFF care a avut loc în cadrul Buzău International Arts Festival, potrivit organizatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicul a urmărit 45 de filme de scurtmetraj şi lungmetraj (ficţiune şi documentar) din peste 15 ţări, majoritatea fiind prezentate în premieră în România şi disponibile exclusiv în cadrul festivalului.

Filmele premiate

Lungmetraj "Tigru" - r. Andrei Tănase. Vera, medic veterinar la o gradină zoologică dintr-o mică localitate din Transilvania, este măcinată de probleme personale şi are o cădere nervoasă. Un tigru de la Zoo evadează iar Vera este nevoită să plece în căutarea lui. Filmul este inspirat de fapte reale petrecute la Sibiu în 2011.

Juriul a acordat şi o menţiune specială filmului "Primii doi / The first two" - Ungaria, Balázs Szövényi-Lux. După o încercare nereuşită de căsătorie, Sasha trebuie să părăsească Budapesta şi pe prietenul ei maghiar pentru a-şi continua studiile în SUA. Pe măsură ce ziua avansează, legătura specială dintre ei face ca despărţirea în dimineaţa aceea să fie o alegere dificilă

Scurtmetrajul "Tokakis or whats’s my name" - r. Thanos Tokakis, Grecia, o poveste amuzantă şi absurdă despre un bărbat care îşi uită numele şi încearcă să îl afle cu ajutorul unor metode bizare.. Thanos Tokakis începe un turneu de stand-up comedy prin provincie pentru a le dovedi tuturor că este un actor grozav.  Pe parcursul călătoriei sale, el se confruntă cu publicul care nu poate să-i lase în urmă performanţa de la televizor, dar mai ales cu el însuşi, care îl împinge la limite pentru a atinge succesul. Până la sfârşit.

Juriul competiţiei de Lungmetraj şi Scurmetraj ficţiune a fost format din: Georgia Tsangaraki - regizoare, actriţă, profesor de teatru, şi terapeut prin psihodramă, Farcas Bogdan - actor român, cunoscut pentru rolurile sale din teatru şi film, Adrian Păduraru - actor român, regizor, prezentator de emisiuni radio şi TV, care a jucat în peste 100 de spectacole de teatru şi 41 de filme.

Filmul studenţesc "B-Day/Ziua de naştere" - Polonia, r. Tatiana Zdaniewicz. Întâlnirea de familie de la ziua de 16 ani a Polei nu a decurs conform planului.

Juriul a acordat şi o menţiune specială filmului "Educaţie sentimentală" - Romania, Alma Buhagiar (UNATC), un film sensibil despre prima iubire a unei adolescente.

Documentarul "Fragile Memory" - Ucraina - r. Igor Ivanko. Filmele lui Leonid Burlaka au fost văzute de milioane de oameni în timpul şi după Era Sovietică. Astăzi, boala Alzheimer îi ia treptat amintirile, prietenii lui au trecut deja în nefiinţă, iar filmele şi fotografiile lui se degradează în cutii vechi. Povestea se schimbă când nepotul său - un tânăr cineast numit Igor - găseşte arhiva uitată şi deteriorată a lui Leonid.

Juriul secţiunilor de Documentar şi Film Studenţesc a fost alcătuit din: Ligia Ciornei (România) - regizor şi scenarist de film, absolventă a Facultăţii de Regie şi Producţie de Film de la Universitatea Naţională de Teatru şi Cinematografie "I.L. Caragiale" din Bucureşti, unde îşi desfăşoară în prezent studiile doctorale, Haris Germanidis - are peste două decenii de experienţă în domeniile artei şi producţiei comerciale. De-a lungul carierei sale, a început ca producător de reclame de televiziune pentru mărci internaţionale renumite şi a continuat să producă spectacole de teatru şi spectacole multimedia, construindu-şi, de asemenea, portofoliul ca fotograf de portrete de artă, Mihnea Mihăilescu - artist scenograf, lector universitar la Universitatea Naţională de Arte din Bucuresti.

La categoria Film pentru copii, pentru prima dată în competiţia BUZZ IFF, filmul câştigător este "Saving Mango / Salvaţi-l pe Mango!" iar premiul este acordat de către echipa BUZZ IFF, care a ales filmul preferat de copiii participanţi. Regizorul israelian Oren Peled a realizat un film în care Mango, pisica, este nevoită să supravieţuiască singură şi să simtă lipsa familiei, în speranţa că se vor întoarce acasă într-o zi, după ce familia lui iubită este implicată într-un accident de maşină.

BUZZ IFF este un festival dedicat cinematografiei europene de calitate, care îşi propune să aducă la Buzău filme care nu sunt distribuite în mod obişnuit în România, oferind publicului ocazia să descopere noi perspective şi tendinţe ale artei cinematografice.

Competiţia BUZZ IFF se înscrie în programul Buzău International Arts Festival, un festival multidisciplinar care se desfăşoară în perioada 20 august - 17 septembrie, organizat de Asociaţia CulturAll şi Asociaţia Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău şi cu Centrul Cultural şi Educaţional Alexandru Marghiloman, fiind un Proiect Cultural finanţat de Ministerul Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.