Douăzeci de pelicule din 14 ţări şi şapte producţii româneşti au fost selectate în competiţiile de scurtmetraj ale Bucharest International Dance Film Festival 2017, eveniment care va avea loc în perioada 7 - 10 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La cea de-a treia ediţie a BIDFF va fi organizată pentru prima dată o secţiune competiţională dedicată exclusiv filmelor de dans româneşti. Producţiile vor rula pe 8 septembrie, de la ora 21.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, informează organizatorii.

Cele şapte filme scurte au un puternic caracter experimental, pun în prim plan puterea de creaţie şi preocupările diverse ale artiştilor din ţara noastră. Filmele explorează întâlnirea dintre spaţiu şi corp, perspective diverse asupra relaţiei de coabitare şi coregrafii ale senzaţiilor.

Titlurile străine au fost alese din peste 300 de aplicaţii, iar ele vor fi proiectate la Cinema „Elvire Popesco”, pe 9 septembrie, începând cu ora 18.30. Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri la care vor participa o parte dintre creatorii filmelor.

”Anul acesta, selecţia orbitează în jurul unor subiecte puternice care preocupă societatea contemporană. Se pare că lumea dansului a găsit în film posibilitatea de a expune poveşti de viaţă care vor surpinde şi vor emoţiona până la lacrimi, vor atrage atenţia asupra unor probleme socio-politice care afectează comunităţi întregi şi vor arăta cum dansul poate fi o portiţă spre autocunoaştere”, spune directorul artistic Simona Deaconescu.

Florent Schwartz scoate la iveală efectele instaurării cultului personalităţii generalului Chang în Taiwan, Yoav Gertner şi Edya Stern vorbesc despre ce mai înseamnă libertatea raportată la societatea din Israel, Mary Wycherley şi Liz Roche scot la lumină dezbaterile asupra libertăţii femeilor din Irlanda, în timp ce Sven Niemeyer duce discuţia în zona sentimentelor duale pe care o mamă le are pentru copilul ei.

Vor fi prezentate şi abordări suprarealiste în filme SF expuse de cineaşti din Italia, Germania şi Marea Britanie, reîntoarcerea la spiritualitate, veneraţie şi ritual aşa cum o văd realizatori din Canada şi Portugalia, dar şi investigarea pornirilor umane primare, atât din perspectiva coexistării într-un sistem, precum în filmul "System Suicide" din Slovenia, cât şi raportate la alienarea socială şi devierile de la limitele normale ale comportamentului uman, în filmul "The Line" din Franţa.

Juriul de anul acesta este format din Tomer Heymann, regizorul filmului "Mr. Gaga", care s-a bucurat de un succes internaţional remarcabil şi a fost prezentat la ediţia de anul trecut a BIDFF, Mayo Rodriguez, directoarea festivalului Bestias Danzantes din Chile, şi Florin Fieroiu, unul dintre cei mai cunoscuţi coregrafi români.

Premiile din acest an vor fi acordate pentru cel mai bun film (1.000 euro), cel mai bun film românesc (1.000 euro, oferit de Institutul Cultural Român), inovaţie (500 euro) şi pentru favoritul publicului (500 euro).

În plus, între 4 şi 6 septembrie, va fi organizat [CO]LAB: Pitch Your Dance Story, un atelier dedicat dezvoltării unor filme aflate la stadiul de idee. Un juriu de specialişti le va analiza, iar cea mai bună idee va fi recompensată cu un premiu de post-producţie în valoare de 750 de euro, oferit de studioul Colorgrade.

Laboratorul va avea loc la POINT Cultural Hub, iar înscrierile sunt deschise până pe 25 august, la ora 17.00.

Lungmetrajul ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, va deschide cea de-a treia ediţie a BIDFF, la care Sharon Fridman, coregraf israelian stabilit în Spania, este invitat special.

BIDFF 2017, a cărui temă este ”The Age of the Strange”, va avea loc la Cinema Elvire Popesco, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană, iar mai multe evenimente vor fi organizate la Point Cultural Hub, Gallery şi Deschis Gastrobar.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociaţia Tangaj Dance, finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB - în cadrul Programului cultural "Bucureşti Oraş participativ”, cofinanţat de AFCN - Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.