Box office-ul global pe anul 2018 este dominat de filme SF. „Avengers: Infinity War” a depăşit pragul de 2 miliarde de dolari încasări, iar „Incredibles 2” este animaţia care a generat cele mai mari venituri anul acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Opt dintre primele zece cele mai profitabile filme ale anului sunt lungmetraje Science-Fiction, unul este biografic şi unul animat.
Primele zece filme clasate au generat încasări totale de aproximativ 10,3 miliarde de dolari.

Filmul „Avengers: Infinity War”, regizat de Joe şi Anthony Russo, a fost lansat pe 27 aprilie. La nivel internaţional, lungmetrajul SF a generat încasări de 1,369 de miliarde de dolari. Cumulate cu cele din box office-ul nord-american, filmul cu Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Benedict Cumberbatch şi Mark Ruffalo în distribuţie a devenit cel mai profitabil din 2018 – cu încasări totale de 2,048 de miliarde de dolari, potrivit boxofficemojo.com.

Acesta este al patrulea film din franciză şi este şi cel mai profitabil. Predecesorul „Avengers: Age of Ultron” (2015) a generat încasări totale de 1,405 miliarde de dolari.

Locul al doilea în clasamentul global al încasărilor este ocupat de unul dintre cele mai aclamate filme ale anului. Aclamat atât de public, de aici şi încasările, cât şi de critici. Şi este unul dintre favoriţii pentru nominalizări la Oscar. „Black Panther” al lui Ryan Coogler, lansat pe 16 februarie, a generat încasări de 1,346 de miliarde de dolari, dintre care 700 de milioane în Statele Unite şi Canada. Pelicula SF, cu Chadwick Boseman în rol principal, a primit deja trei nominalizări la Globurile de Aur – pentru „cel mai bun film”, „cea mai bună coloană sonoră” (Ludwig Göransson) şi „cel mai bun cântec” („All The Stars” - Kendrick Lamar, Anthony Tiffith, Sounwave, SZA şi Al Shux).

La o mică diferenţă, în top, s-a clasat „Jurassic World: Fallen Kingdom”, regizat de J. A. Bayona, cu încasări totale de 1,309 miliarde de dolari. La nivel nord-american, cel de-al cincilea film din franciză a generat încasări de 416,8 milioane de dolari. Lungmetrajul cu Chris Pratt în rol principal a fost lansat pe 22 iunie şi a avut un buget de producţie de 170 de milioane de dolari.

Succesul animaţiei „Incredibles 2” a fost egal la nivel internaţional şi nord-american. În total, filmul scris şi regizat de Brad Bird a generat încasări de 1,242 de miliarde de dolari, cu 608,6 milioane de dolari încasaţi la nivel nord-american. Pelicula a fost lansată pe 15 iunie şi a primit o nomianlziare la Globurile de Aur.

Filmul SF „Venom”, regizat de Ruben Fleicher, cu Tom Hardy în rol principal, a generat încasări totale de 855,1 milioane de dolari. Lansat pe 5 octombrie, filmul, care a avut un buget de 100 de milioane de dolari, a generat la nivel nord-american încasări de 213,2 milioane de dolari.

Cel de-al şaselea film din franciza „Mission Impossible”, „Fallout” s-a clasat pe locul al şaselea la nivel global. Lungmetrajul cu Tom Cruise în rol principal a generat încasări totale de 791 de milioane de dolari, dintre care 220,2 milioane de dolari au venit din cinematografele nord-americane. Filmul lansat pe 27 iulie a avut un buget de producţie de 178 de milioane de dolari.

Lansat în urmă cu două weekenduri, „Aquaman” s-a clasat pe locul al şaptelea în clasamentul global. Cu încasări totale de 748,8 de milioane de dolari, filmul SF cu Jason Momoa în rol principal ocupă în prezent primul loc în box office-ul nord-american din ultimul weekend al anului. Regizat de James Wan, lungmetrajul a generat până în prezent, la nivel nord-american, încasări de 188,8 milioane de dolari.

Una dintre cele mai aşteptate continuări, anul acesta, a fost „Deadpool 2”. Filmul regizat de David Leitch, cu Ryan Reynolds în rol principal, a avut un buget de producţie de 110 milioane de dolari. Lansat în cinematografe pe 18 mai, lungmetrajul a generat încasări totale de 735,6 milioane de dolari, dintre care 318,5 milioane de dolari, la nivel nord-american.

O altă peliculă mult-aşteptată a fost „Bohemian Rhapsody”, regizată de Bryan Singer. Filmul despre Freddie Mercury şi ascensiunea trupei Queen a fost lansat pe 2 noiembrie şi a avut un buget de producţie de 52 de milioane de dolari. Lungmetrajul a generat până în prezent încasări totale de 702,5 milioane de dolari, cu 189,1 milioane de dolari, la nivel nord-american. „Bohemian Rhapsody” este cel mai profitabil lungmetraj muzical din toate timpurile. Este nominalizat la două categorii ale Globurilor de Aur – „cel mai bun film” şi „cel mai bun actor într-un film-dramă” (Rami Malek).

Lungmetrajul SF „Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald”, o altă continuare, a ocupat locul al zecelea. Spinoff al „Harry Potter”, regizat de David Yates şi scris de J.K. Rowling, filmul a avut un buget de producţie de 200 de milioane de dolari. Lansat pe 16 noiembrie, lungmetrajul cu Eddie Redmayne şi Jude Law în distribuţie a generat încasări totale de 627,5 milioane de dolari. Din total 156,6 milioane de dolari reprezintă încasări la nivel nord-american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.