Într-un lung interviu "pierdut", Bob Dylan vorbeşte despre prejudecăţile antisemite şi dezvăluie că a scris melodia "Lay Lady Lay" pentru a fi cântată de Barbra Streisand, scrie NBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Remarcile fac parte din transcrierea unei conversaţii din 1971 dintre Dylan şi prietenul său Tony Glover, muzician de blues care a murit anul trecut. Transcrierea, care cuprinde notiţe de mână ale lui Dylan, va fi scoasă la licitaţie în Boston, alături de obiecte din arhiva lui Glover. 

Văduva lui Glover, Cynthia Nagler, a scos materialele la vânzare, într-o sesiune online care va începe pe 12 noiembrie şi se va încheia pe 19 noiembrie, potrivit lui Bobby Livingston, vicepreşedinte al casei de licitaţie. 

Dylan, 79 de ani, născut Robert Allen Zimmerman în Duluth, Minnesota, a crescut în zona comunităţii evreieşti. În transcrierea conversaţiei care a abordat mai multe subiecte cu Glover, datată din 22 martie 1971, Dylan se gândea la decizia de a adopta un alt nume. 

"Cred că nu ar merge dacă mi-aş schimba numele în Bob Levy. Sau Bob Neuwirth. Sau Bob Doughnut", îi spune Dylan lui Glover.

Glover l-a întrebat pe Dylan dacă şi-a schimbat numele din cauza unei "prejudecăţi", la care muzicianul a răspuns: "Nu, nu cred". Dar în notiţele cu cerneală albastră, Dylan s-a referit la prejudecăţile antisemite şi la faptul că este evreu. 

"Multă lume are impresia că evreii sunt doar negustori şi lideri ai finanţelor. Mulţi oameni cred că toţi evreii sunt aşa", a scris Dylan. "Aşa erau din cauză că doar asta le era permis să facă". 

Într-o transcriere separată a unui interviu datat 24 martie 1971, Glover l-a întrebat pe Dylan despre cântecele "Father of Night", de pe albumul "New Morning" (1970) şi "Lay Lady Lay", cântecul de pe discul "Nashville Skyline" (1969). 

Glover a reiterat o opinie generală potrivit căreia melodia "Lay Lady Lay" a fost scrisă pentru coloana sonoră a dramei "Midnight Cowboy" (1969), câştigătoare a unui premiu Oscar, dar Dylan l-a contrazis. "De fapt, a fost scris de Barbra Streisand", este citat Dylan în text. 

În fapt, Dylan pare să spună că a scris "Lay Lady Lay" pentru a fi cântat de Streisand - nu neapărat ca un omagiu pentru ea. Dylan, artist enigmatic care nu vorbeşte despre viaţa privată, nu a oferit informaţii despre relaţia cu Streisand. 

Interviurile au făcut parte dintr-un articol pe care Glover l-a scris pentru revista Esquire. Dar revista a refuzat să publice articolul şi Dylan şi-a pierdut interesul, potrivit lui Livingston, reprezentantul casei de licitaţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.