Filme de dans, ateliere, producţii VR, live video mapping şi conferinţe cu specialişti din domeniu, reunite sub tema „Potential Worlds”, fac parte din programului celei de-a şaptea ediţii BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, care va avea loc în perioada 1 - 5 septembrie, în şapte spaţii din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentarul „Ailey” (r. Jamila Wignot), care spune fascinanta poveste a celebrului dansator, regizor, coregraf şi activist american Alvin Ailey, va deschide ediţia din acest an a BIDFF, miercuri, la ora 20:30, la Cinema „Elvire Popesco”.

Alte trei documentare despre deschizători de drumuri şi evenimente artistice memorabile vor fi prezentate în cadrul festivalului: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), despre pionierele din industria muzicii electronice şi sexismul care le-a răpit laurii, „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia), care are în centru faimoasa expoziţie-experiment a Marinei Abramović din vara anului 2014, şi „Summer of Soul”, aclamatul debut în regie al muzicianului Ahmir ”Questlove” Thompson, recompensat cu două premii la Sundance 2021, care  prezintă povestea nespusă a Harlem Cultural Festival, evenimentul istoric de proporţii care a sărbătorit moştenirea, cultura şi moda afro-americană în vara lui 1969.

Treizeci şi patru de filme din 21 de ţări se regăsesc în cele două competiţii, naţională şi internaţională, pentru care BIDFF oferă premii în valoare de 1.500 de euro pentru cel mai bun film românesc şi cel mai bun film internaţional.

Din juriul BIDFF 2021 fac parte: Marlene Millar, renumită creatoare de film de dans din Canada, Saddo, artist, ilustrator şi muralist român, şi Bogdan Theodor Olteanu, regizor român de film şi teatru.

Accesul la filmele din competiţia internaţională se realizează pe bază de bilete, achiziţionate de pe platforma Eventbook. La proiecţiile din competiţia românească accesul publicului este gratuit.

Biletele pentru toate filmele şi evenimentele BIDFF sunt disponibile pe platforma Eventbook.

„Cosmogony”, performance digital live în care dansatori virtuali apar prin video mapping pe faţada Teatrului Odeon din Bucureşti, va putea fi văzut pe 4 septembrie, de la ora 21:00 (acces gratuit). Inovativul spectacol este semnat de compania de dans elveţiană Cie Gilles Jobin.

BIDFF VR ‘21, un alt eveniment din festival, susţinut de Conceptual Lab, va avea loc între 3 şi 5 septembrie la /SAC @ MALMAISON. Nouă lucrări cinematografice ale unor artişti consacraţi şi premiaţi vor compune un caleidoscop de lumi potenţiale, în care spectatorii vor călători în mijlocul triburilor din Kenya şi al pădurilor amazoniene, în inima Indiei contemporane, pe alte planete şi în realităţi paralele.

 

Despre inovaţie şi provocări se vorbeşte şi în cele şase scurtmetraje avangardiste japoneze care alternează între film şi digital, tradiţie şi modern, palpabil şi abstract. Acestea vor putea fi vizionate duminică, 5 septembrie, de la ora 21:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă.

Două evenimente adresate industriei de film şi dans şi deschise publicului - Immersive Storytelling Lectures - vor avea loc la Mare/Muzeul De Artă Recentă. Creatori de film de dans precum Gilles Jobin şi Weronika Lewandowska vor susţine conferinţe prin care vor contribui la dezvoltarea profesională a industriei creative locale. Astfel, pe 3 septembrie, de la ora 17:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, va avea loc întâlnirea cu dansatorul, coregraful şi regizorul elveţian Gilles Jobin, iar pe 4 septembrie, de la ora 16:00, prezentarea susţinută de Weronika Lewandowska (regizoare, scriitoare şi producătoare executivă „VR Nightsss”, doctor în studii culturale). Accesul este gratuit, pe baza unei înscrieri prealabile prin e-mail (la adresa contact@bidff.ro).

Dedicat producţiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film şi artişti din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa şi regizoarea Simona Deaconescu şi de producătoarea de film Anamaria Antoci.

BIDFF este organizat de Asociaţia Tangaj Collective.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediţia a VII-a” este un proiect co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş Deschis 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.