„Lemonade/ Luna de miere”, debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru, produs de Cristian Mungiu, a fost selectat în secţiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin, care va avea loc în perioada 15 - 25 februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul va fi prezentat aici în premieră mondială.

Ioana Uricaru semnează şi scenariul peliculei filmate în Montreal (Canada), în vara anului trecut. Regizorul Cristian Mungiu este producător, prin Mobra Films, iar coproducători sunt Christoph Kukula şi Eike Goreczka pentru 42film (Germania), Yanick Létourneau pentru Peripheria Productions (Canada) şi Sean Wheelan şi Tomas Eskilsson pentru Film I Vast and Filmgate Films (Suedia).

Drepturile pentru distribuirea la nivel international sunt deţinute de Pluto Film, iar pentru SUA, de Mongrel International, care distribuie şi în Canada. Pentru România, drepturile aparţin Voodoo Films.

„Luna de miere” spune povestea Marei, o mama celibatară în vârstă de 30 de ani aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical, care se căsătoreşte cu americanul Daniel. Când începe demersurile pentru a obţine permisul de şedere, Mara îşi dă seama că America reală nu semănă cu cea din visurile ei.

În rolul principal a fost distribuită Mălina Manovici, care a jucat şi în „Bacalaureat” al lui Mungiu. Din distribuţie mai fac parte Steve Bacic, Dylan Scott Smith, Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu.

Ioana Uricaru şi Cristian Mungiu colaborează de mai mulţi ani. Ea a coregizat lungmetrajul colectiv „Amintiri din Epoca de Aur” (Mobra Films, 2009), şi scurtmetrajul „Stopover” (produs de Mobra Films în 2010). Primul a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2009, iar cel de-al doilea, în selecţia oficială a Festivalului de Film Sundance 2011.

Ea a mai regizat „National Treasure” (documentar, 2007, coregizor Wang Ying), „The Sun and The Moon” (scurtmetraj, 2007), „Variations to a Portrait – Norman Manea” (2011), şi „The Witness” (scurtmetraj, 2012).

„O cunosc pe Ioana din 1994, când am început amândoi şcoala de film în Bucureşti. Am scris împreună un scenariu care ne-a adus prima călătorie profesională la Los Angeles, în 2000. Am tras două concluzii din asta: eu m-am întors şi am continuat cacineast în România, Ioana s-a mutat în SUA, a absolvit USC şi şi-a luat doctoratul în cinema. În ciuda distanţei, conversaţiile noastre despre cinematografie au rămas la fel de vii ca acum 20 de ani”, spune Cristian Mungiu pe site-ul Mobra Films.

„Luna de miere” a fost susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, MDM Germania, Eurimages, QUÉBEC Film & Television Tax Credits – Gestion SODEC, Media Programme, CANADA Film & Television Tax Credit program.

Cât priveşte CNC-ul, „Luna de miere” a fost proiectul de lungmetraj de debut care a primit cea mai mare susţinere financiară: aproximativ 656.000 de euro. Bugetul total al filmului depăşeşte 1,7 milioane de dolari.

În secţiunea Panorama au fost selectate în total 47 de filme din 40 de ţări, între care Marea Britanie, Franţa, India, Spania, Elveţia, Brazilia şi Italia.

Festivalul de Film de la Berlin va avea loc în perioada 15 - 25 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.