Barack Obama a devenit, vineri, primul preşedinte american în exerciţiu care a participat la Festivalul South by Southwest, unde liderul de la Casa Albă a asistat la deschiderea oficială a evenimentului şi a vorbit despre rolul pe care tehnologia îl joacă în societatea civilă, informează variety.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Barack Obama a abordat într-o discuţie cu jurnaliştii prezenţi la eveniment şi o chestiune controversată, generată de discuţiile referitoare la dreptul guvernului Statelor Unite de a monitoriza în cazul unor anchete penale smartphone-urile cetăţenilor care nu ocupă funcţii publice. 

”Îmi fac foarte multe griji în legătură cu deciziile pe care trebuie să le luăm pentru a ne păstra ţara în siguranţă”, a declarat preşedintele american. ”Înclin să acţionez cu prudenţă, împotriva luării unor decizii dintr-o perspectivă absolutistă”, a adăugat Barack Obama.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Deşi Barack Obama nu s-a referit în mod direct la disputele legale dintre Departamentul de Justiţie şi compania Apple în ceea ce priveşte accesul la informaţii existente într-un iPhone al unui locuitor din San Bernardino, California, în timpul atentatelor care au avut loc în această localitate, preşedintele american a sugerat totuşi că există anumite situaţii în care smartphone-urile cetăţenilor obişnuiţi pot fi monitorizate.

”Fiecare dintre noi îşi preţuieşte intimitatea. Însă, încă dinainte ca smartphone-urile să fie inventate şi până în zilele noastre, dacă existau motive care să îi facă pe poliţişti să creadă că o persoană a răpit un copil sau a fost implicată într-un complot terorist sau era vinovată de o infracţiune gravă, ei puteau să apară oricând la uşa acelei persoane, cu un mandat de arestare”, a explicat preşedintele american.

”Sunt de părere că există motive reale pentru ca noi să ne asigurăm că guvernul nu va putea să acceseze tam-nesam vrei iPhone-ul oricărei persoane”, a adăugat liderul de la Casa Albă. ”Tot acel episod cauzat de dezvăluirile lui Snowden au accentuat suspiciunile populaţiei. La fel s-a întâmplat şi în cultura populară, făcându-mă să par că eu stau într-o cameră pentru situaţii de urgenţă şi monitorizez conversaţiile private ale oamenilor”, a mai spus preşedintele american.

Barack Obama a fost primul preşedinte american în exerciţiu care a participat la Festivalul South by Southwest, ajuns în acest an la cea de-a 30-a ediţie. La începutul conversaţiei sale cu Evan Smith, CEO-ul cotidianului The Texas Tribune, Obama a vorbit şi despre rolul pe care tehnologia îl are în societatea civilă şi despre rolul tehnologiei moderne în procesul de votare. 

”Suntem singura democraţie avansată din lume care a făcut ca pentru cetăţenii ei să fie dificil să voteze. Ştiu că pare amuzant, dar e foarte trist. E mai uşor să comanzi pizza decât să votezi. Cum să ne redefinim sistemele pentru a nu mai avea o rată de participare la vot de doar 50%?”, a adăugat preşedintele Obama. 

Barack Obama a mai spus că sistemele de votare online nu sunt neapărat nesigure. 

”Oamenii care guvernează statul Texas nu sunt interesaţi ca tot mai mulţi cetăţeni să meargă la vot”, a declarat preşedintele Obama, în faţa spectatorilor de la acest festival, organizat în oraşul Austin. 

De asemenea, preşedintele american a mai spus că guvernul federal nu reprezintă întotdeauna un sinonim perfect pentru progresul tehnologic, dezvăluind, în glumă, că, uneori, îi este dificil să obţină o conexiune la internet în interiorul Casei Albe. 

Liderul american i-a îndemnat cu această ocazie pe cetăţenii de rând să se implice în industria tehnologiei, pentru a influenţa o schimbare. Preşedintele s-a întâlnit, vineri, cu un grup de antreprenori şi de cineaşti, cu care a discutat despre posibilităţile pe care aceştia le au la dispoziţie pentru a contracara tehnicile de recrutare online folosite de Statul Islamic şi acţiunile acestuia de ”demonizare a Occidentului”. 

Discuţia a avut loc într-un cadru relaxat, iar Barack Obama, care nu a purtat cravată, a vorbit liber, fără să citească un discurs prestabilit. De asemenea, preşedintele şi-a apărat cele două mandate de la Casa Albă. ”Unul dintre lucrurile cu care stânga şi dreapta s-au pus de acord ar fi faptul că, după criza financiară, nimic nu s-a schimbat. Adevărul este însă că multe lucruri s-au schimbat. Sistemul financiar este mult mai stabil decât era în trecut”, a adăugat liderul american, care a condamnat cultura populară şi mass-media pentru faptul că nu au reflectat aceste schimbări pozitive. 

”Într-o epocă în care capacitatea de atenţie a publicului s-a diminuat considerabil, este de o importanţă crucială ca voi toţi să vă implicaţi şi să vă întrebaţi: «Cum să îi facem pe cetăţeni să se implice?»”, a spus preşedintele american.

În timp ce Evan Smith încerca să pună punct final acestui interviu, Barack Obama a spus că mai are nevoie de un minut pentru a-şi sublinia mesajul de responsabilizare civică: ”Avem nevoie de voi. Vreau să subliniez că peste 10 luni nu voi mai fi la Casa Albă. A fost cel mai mare privilegiu din viaţa mea. Însă asta nu înseamnă că voi înceta să îmi pese de lucrurile de care îmi pasă acum. Mă aştept ca şi voi să faceţi un pas în faţă şi să vă implicaţi”, a adăugat Barack Obama. 

Barack Obama a fost invitatul principal în ziua de deschidere a festivalului South by Southwest. Soţia lui, Michelle Obama, va participa la rândul ei la o serie de discuţii publice pe 16 martie, în cadrul programului ”SXSW Music”, în care va sta de vorbă de reprezentanţii iniţiativei Let Girls Learn. 

Printre ceilalţi invitaţi de marcă ai festivalului se află şi câteva nume sonore din industria de divertisment americană, precum J.J. Abrams, Jake Gyllenhaal, Kerry Washington, Ellen Page, Don Cheadle şi Joel Edgerton.

South by Southwest, cunoscut şi sub denumirea de SXSW, este unul dintre cele mai mari festivaluri independente din Statele Unite, care include în programul său numeroase concerte, proiecţii de filme şi dezbateri mass-media. Evenimentul, iniţiat în 1987, are loc în fiecare an în luna martie şi atrage peste 2.000 de artişti în oraşul Austin şi 90 de localităţi adiacente. 

Cea de-a 30-a ediţie a festivalului SXSW are loc în perioada 11 - 20 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.