Bao Bao, o femelă de panda-uriaş în vârstă de trei ani, care a devenit o veritabilă celebritate graţie unui streaming video instalat la Grădina Zoologică Smithsonian din Washington, a părăsit Statele Unite, marţi, şi a fost transferată în noua ei locuinţă din China, în virtutea unui program de cercetare şi salvare a acestei specii, care a fost început între cele două ţări în urmă cu mulţi ani, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bao Bao a fost transportată într-un coş de mari dimensiuni şi transportată la bordul unui avion Boeing 777F, care a decolat de pe Aeroportul Internaţional Dulles din Virginia spre Chengdu, China.

Avionul, ce avea aplicată pe una dintre părţile sale laterale o fotografie cu un panda-uriaş, a decolat marţi, în jurul orei locale 14.00 (21.00 ora României, n.r.).

”Ziua de azi este dulce-amară”, a spus Dennis Kelly, directorul Grădinii Zoologice din Washington. ”Am privit-o pe Bao Bao crescând pe parcursul ultimilor trei ani, iar ea i-a încântat pe oamenii din lumea întreagă cu personalitatea ei independentă şi jucăuşă”.

”Va intra de acum într-un nou capitol din viaţa ei”, a adăugat Dennis Kelly.

Alături de Bao Bao au călătorit în China îngrijitorul şi medicul ei veterinar. În coşul ei, celebra femelă de urs panda a avut la dispoziţie 25 de kilograme de bambus şi câteva kilograme de biscuiţi, cartofi dulci şi trestie de zahăr. Bao Bao a fost întâmpinată la sosire de noii ei îngrijitori din China.

Bao Bao s-a născut la Grădina Zoologică Smithsonian din Washington pe 23 august 2013. Părinţii ei sunt Mei Xiang şi Tian Tian, care au fost împrumutaţi grădinii zoologice din capitala americană în virtutea unui acord încheiat cu Asociaţia chineză pentru protejarea vieţuitoarelor sălbatice.

Potrivit acelui acord, toţi puii de panda uriaş care vor fi născuţi la Grădina Zoologică din Washington trebuie să fie transferaţi în China înainte de împlinirea vârstei de patru ani, pentru a intra într-un program de cercetare şi înmulţire.

Grădina Zoologică Naţională din Statele Unite a primit prima pereche de panda uriaş în 1972 sub forma unui cadou din partea guvernului Chinei. Urşii din acea pereche - femela Ling-Ling şi masculul Hsing-Hsing - au trăit la Washington peste 20 de ani, însă nu au avut pui.

Bao Bao a devenit cunoscută publicului internaţional după ce a fost desemnată vedeta ”panda cam”, un streaming video în direct, ce a documentat naşterea şi copilăria ei, pentru milioane de fani din lumea întreagă.

Printre admiratorii lui Bao Bao se află şi Michelle Obama, care transmis puiului de panda un mesaj de felicitare în ziua în care s-a născut.

În săptămânile care au precedat plecarea ei în China, Bao Bao a fost răsfăţată de îngrijitorii americani cu mâncărurile ei preferate, inclusiv un tort de îngheţată realizat din suc congelat de fructe şi legume. 

Bei Bei, fratele mai tânăr al lui Bao Bao, care s-a născut în 2015, va rămâne alături de părinţii lui în Grădina Zoologică din Washington în cadrul acestui program de înmulţire în captivitate a urşilor panda, care va continua până în decembrie 2020.

În lume mai există doar 1.800 de urşi panda-uriaş care trăiesc în sălbăticie, potrivit International Union for Conservation of Nature. Această specie a fost inclusă pe lista celor ”vulnerabile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.