Cea de-a şaptea ediţie a Balkanik Festival are loc între 8 şi 10 septembrie, la Gara Regală Băneasa din Bucureşti, iar capete de afiş sunt Yasmine Hamdan, Mónika Juhász Miczura, Dikanda, Surorile Oşoianu şi trupele Barcelona Gypsy BalKan Orchestra şi Kolektif Istanbul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cele trei zile de festival vor avea loc concerte, un târg meşteşugăresc care reuneşte meseriaşi din toată România, proiecţii de filme, precum şi expoziţii de fotografie, informează organizatorii.

Cap de afiş al acestei ediţii, Yasmine Hamdan (Liban) a debutat în 2013 cu ”Ya Nass”, fiind privită ca un simbol underground încă din perioada în care activa cu trupa Soapkills, duet pe care l-a fondat în Beirut şi printre primele trupe de indie-electronic din Orientul Mijlociu.

În premieră în România, Fanfara Ciocârlia concertează alături de chitaristul canadian Adrian Raso, în spectacolul de jazz manouche ”Devil’s Tale”.

Mitsoura (Mónika Juhász Miczura) este considerată una dintre cele mai bune cântăreţe rome din întreaga lume. A colaborat cu regizorul francez Tony Gatlif pentru producţiile cinematografice ”Gadjo Dilo”, ”Vengo”, ”Je suis né d'une cigogne” şi ”Swing”, a avut turnee mondiale alături de Gipsy Kings, Bratsch şi Fanfara Ciocârlia. După o pauză de patru ani, Mitsoura a revenit pe piaţa muzicală cu un proiect nou, împreună cu artistul tunisian Jawhar.

Dikanda este o trupă de world music de notorietate internaţională, înfiinţată în Szeczin, Polonia. Dikanda cântă din 1997 şi a înregistrat până în prezent şapte albume.

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, înfiinţată în 2012 în oraşul spaniol, abordează muzica balcanică precum un set de tradiţii muzicale şi culturi care depăşesc graniţele geografice.

Cvintetul Surorile Oşoianu a fost fondat în anul 1980, la Chişinău, de către etnomuzicologul Andrei Tamazlacaru. Formaţia Zdob şi Zdub a înregistrat cu Surorile Oşoianu în anul 2003, două piese: ”DJ Vasile” şi ”Mioriţa”. Una dintre cele mai cunoscute piese ale grupului, ”Trece-un nouraş pe sus”, apare pe coloana sonoră a filmului ”Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer.

Kolektif Istanbul a fost format în urma întâlnirii mai multor muzicieni din satele Turciei.

Superstar Orkestar, formată din suflători din Stockholm, vine cu un repertoriu de cântece de petrecere din Balcani trecut prin filtrul nordic.

Artişti lituanieni din Vilnius, Baltic Balkan se inspiră din punk-rockul iugoslav, din festivalurile de world music din Europa şi din filmele cu spirit balcanic şi baltic.

Îmbinând ritmurile balcanice şi Klezmer cu cele rock şi metal, KermesZ à l'Est este o fanfară formată din opt belgieni şi un francez care, în mai mult de opt ani, a susţinut peste 700 concerte în toată Europa.

Accesul publicului la evenimentele din cadrul festivalului este gratuit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.