Cele mai bune filme documentare româneşti din ultimul an vor putea fi vizionate la Sibiu, la ediţia aniversară Astra Film Festival (15-22 octombrie). În selecţia oficială din acest an se află peste 130 de producţii din toată lumea, majoritatea premiere. Unsprezece dintre ele, realizate de autori consacraţi, nume de prestigiu ale filmului documentar românesc, precum şi de regizori din noul val, se află în cursa finală pentru premiile Competiţiei România. Alte premii importante vor fi acordate celor mai bune filme din competiţiile „Voci emergente ale filmului european”, „Centrală şi Est-Europeană” şi „DocSchool” (film studenţesc).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începând din anul 1993, Astra Film Festival este o prezenţă neîntreruptă şi din ce în ce mai puternică în viaţa culturală din România, fiind considerat a fi unul dintre evenimentele remarcabile care „promovează cultura şi valorile româneşti în lume şi ne definesc ca naţiune”.

În cei 30 de ani de istorie a festivalului Astra Film, au venit la Sibiu nume mari ale cinemaului documentar din România şi de pe tot globul, făcând din oraşul aflat în mijlocul ţării o adevărată capitală a filmului de non-ficţiune. Un lucru cu atât mai remarcabil cu cât, pentru a putea fi finanţată, prima ediţie a beneficiat de o sponsorizare originală: două remorci cu cartofi. „Nu existau mecanisme pentru sprijin financiar sau de altă natură din partea instituţiilor care administrau cultura din România”, îşi aminteşte Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival. Chiar dacă finanţarea a fost mereu o mare provocare, festivalul s-a dezvoltat an de an. Chiar a generat, în anul 2009, un festival pentru copii şi adolescenţi, Astra Film Junior, cel mai complex program de educaţie prin film.

La primele ediţii, filmele au fost proiectate pe televizor. Erau înregistrate pe casete video, pentru că atunci cinematografele erau cuplate la reţeaua de distribuţie pe peliculă. „Atunci nici nu contau atât de mult rezoluţia sau ecranul mic al televizorului, ci faptul că publicul avea acces la un nou tip de film documentar, care aducea în prim-plan poveşti despre oameni reali, despre probleme reale ale societăţii”, a declarat Dumitru Budrala, care îşi aminteşte că, la prima ediţie, spectatorii au ieşit din sală în timpul unui film a cărui abordare directă au considerat că e  inacceptabilă. „Dar realizatorii de film documentar abordează temele care îi preocupă pe ei, chiar şi subiecte tabu”, explică Budrala.

Încă de la prima ediţie, fiecare film e urmat de un dialog între realizatori şi public, obicei perpetuat până în prezent şi devenit tradiţie. În acest fel, în respect faţă de principiul libertăţii de exprimare şi a dreptului la opinie, Astra Film Festival şi-a asumat menirea de a crea un spaţiu sigur şi viu, în care se pot întâlni abordări diferite şi există confruntare de idei. Aşa s-a născut una dintre cele mai puternice şi mai rafinate comunităţi culturale din România, comunitatea Astra Film.

În acelaşi timp, organizatorii festivalului s-au simţit mereu provocaţi să ţină pasul cu schimbarea tehnologiei utilizate în producţia cinematografică. Şi au fost foarte multe schimbări. S-a trecut, pe rând, de la formatele pe banda magnetică şi pe disc, de la U-matic, VHS şi Betacam & DigiBeta la MiniDV, DVCAM, Digital8, DVCPro sau DVCProHD, DVD şi HDCam la formatele fişierelor digitale şi până la DCP (formatul digital agreat în prezent pentru proiecţiile din cinematografe).

Dezvoltarea spectaculoasă a tehnologiei, a adus la îndemâna oricui posibilitatea de a filma, ceea ce a contribuit la diversificarea producţiei de film documentar, inclusiv în materie de subiecte şi mod de abordare. Deja, se afirmă producţiile video filmate cu smartphone-ul şi există filme documentare remarcabile realizate în acest fel. Tot astfel cum, de exemplu, viaţa petrecută online, în jocuri VR, devine subiect de film palpitant. Filmul documentar rămâne o frescă a societăţii actuale.

Devenit un punct de reper pe harta cinematografiei documentare, Astra Film este locul în care, în fiecare an, au fost lansate producţii intrate, apoi, în circuitul internaţional. Ediţia din acest an respectă tradiţia: trei sferturi din filmele selectate sunt premiere. Alături de ele, vin la Sibiu producţii premiate deja la Sundance, Cannes, Berlinale sau IDFA. Programul e completat de filmele selectate pentru cinematograful full-dome, instalat în Piaţa Mare. O audienţă record e aşteptată, între 16 şi 22 octombrie, la Astra Film Junior, festivalul dedicat, din 2009, copiilor şi adolescenţilor. Ediţia aniversară include consistentele discuţii ale reprezentanţilor industriei de film documentar, ce au loc în cadrul programului DokTank, concerte, lansări de carte, expoziţii, petreceri şi evenimente-surpriză de-a lungul a opt zile de festival cât o istorie de 30 de ani.

Lista finală a filmelor selectate în festival: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-complet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.