Canotorii români medaliaţi anul acesta la Olimpiada de la Tokyo au participat, joi seară, în cadrul Astra Film Festival, la proiecţia documentarului „Ca-n codru”, realizat de jurnalistul Alex Dima.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Astra Film Festival, vineri, sâmbătă şi duminică vor fi peste 40 de evenimente culturale (proiecţii de filme, concerte, dezbateri, sesiuni Q&A).

Invitaţii de onoare ai festivalului Astra Film Sibiu 2021, Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medaliate cu aur la canotaj la Jocurile Olimpice de la Tokyo, şi vicecampionii olimpici Ciprian Tudosă, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc şi Mihai Ţigănesc au fost întâmpinaţi cu aplauze la debarcaderul de lângă Scena Lac. Iar atunci când s-au îmbarcat au luat cu ei şi un pasager special: un urs de pluş, eroul campaniei „Oameni şi Urşi”.

„Seara asta este una specială. Lunile trecute, campionii României la Tokyo vâsleau pentru medalii de argint şi de aur, acum vâslesc ca să ajungă în faţa ecranelor Astra Film pentru a cunoaşte re-alităţile prezentate în filmele din programul festivalului”, a spus Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Ancuţa Bodnar: „Nu mi-am imaginat niciodată că voi merge cu barca la un film”

La rândul lor, marii noştri sportivi şi-au exprimat încântarea de a experimenta, în premieră, vizionarea unui film dintr-o barcă.

„Nu mi-am imaginat niciodată că voi merge cu barca la un film şi cu atât mai puţin că voi vâsli ca să văd un film documentar. Este ceva cu totul nou pentru mine. Vreau să le mulţumesc pentru acest lucru organizatorilor Astra Film Festival, care ne-au dat ocazia unei astfel de experienţe minunate”, a declarat campioana olimpică Ancuţa Bodnar.

Vicecampionul olimpic Marius Cozmiuc a recunoscut şi el că este prima oară când participă la un astfel de eveniment. „Să vezi un film din barcă, alături de un public atât de cald, este o experienţă uluitoare, pe care o recomand tuturor”, a spus sportivul.

Înainte de proiecţia filmului, un omagiu a fost adus memoriei lui Ivan Patzaichin.

Alex Dima: „Astra Film e o bulă de normalitate”

Filmul serii, Ca-n codru, realizat de jurnalistul Alex Dima, a fost urmărit din bărci şi de pe mal de aproximativ 300 de persoane.

„Este extraordinar să văd materialul realizat de mine alături de atât de mulţi oameni, care au stat în bărci şi nu le-a păsat că a fost frig. Dar la Astra Film sunt nişte oameni foarte calzi şi foarte faini. La Astra Film e o bulă de normalitate. Noi tot vorbim despre cum să ne facem bine. Oamenii ăştia de aici sunt puşi în slujba binelui şi schimbă faţa lucrurilor din jurul lor. Împrăştie raze de bine de ani de zile. Iar oamenii care vin la Astra Film sunt oameni foarte frumoşi, care ştiu ce se întâmplă în jurul lor”, a declarat Alex Dima

La rândul lui, jurnalistul Paul Angelescu a ţinut să menţioneze „bucuria şi o onoarea” de a-şi fi prezentat producţia, în premieră, cu o seară înainte. „Este un sentiment in-teresant, dar şi puţin înfricoşător, să îţi vezi reportajul pe marele ecran şi să observi reacţia publicului în timp real. Experienţa a fost amplificată de locul ales pentru proiecţie, lacul din mijlocul Muzeului Astra”, a mai spus jurnalistul.

Festivalul Astra Film Sibiu continuă în weekend cu 42 de evenimente. Zece filme vor fi urmate de discuţii cu realizatorii - una dintre cele mai vii momente ale festivalului, pentru că spectatorii pot pătrunde şi mai mult în tainele filmului de non-ficţiune. De asemenea, după filmul „Între noi fie vorba” (Târgul de Ţară, 21.00) va urma un discuţie marca DocTalk, în care jurnalista Amalia Enache va analiza împreună cu psihologul Mihai Copăceanu, doctor în medicină, relaţiile de cuplu descrise în film.

Intrarea la filmul „Între noi fie vorba”, prezentat în cadrul Secţiunii Cupluri în ape tulburi, va fi gratuită pentru cuplurile care vor veni la Muzeul Astra vineri seară.

Alte filme care vor fi proiectate, vineri, în prezenţa autorilor şi a unor invitaţi speciali: „Graniţa morţii” (Astra Film Studio, 12:00 - r. Cătălin Apostol), „Post-mortem Berlin” (Amfiteatru, 15:30 - r. Anton von Heisler), „#Newtogether” (Târg de Ţară, 17:00 - r. Carmen Lidia Vidu, invitaţi Thomas Kloiber, Christoph Krutzler), „Noi împotriva noastră” (Astra Film Studio, 19:00 - Andra Tarara).

Sâmbătă vor fi şase filme prezentate în prezenţa autorilor: „Un personaj misterios” (Astra Cinema, 16:00 - r. Ágnes Maksay), „Homo sovieticus” (Târg de ţară, 17:30 - r. Ivo Briedis), „Cântecul stupului” (Târg de Ţară, 19:00 - r. Jacopo Marzi), „Moteluri” (Centrul Besoiu, 20:30 - r. Claudia Quigua), „Spioni de ocazie” (Târg de Ţară, 21.00 - r. Oana Giurgiu) şi „Certitudinea probabilităţilor” (Piaţa Mică, 21:00 - Raluca Durbacă).

Gala de premiere a festivalului Astra Film Sibiu va avea loc duminică, de la ora 18.00, la Târgul de Ţară, prilej cu care vor fi anunţaţi câştigătorii celor patru Secţiuni competiţionale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală şi de Est, România şi DocSchool.

Festivalul Astra Film Sibiu, ajuns la cea de a 28-a ediţie, prezintă 200 de evenimente cinematografice care pot fi urmărite în aer liber, în săli de cinema şi online. La AFF Online pot fi văzute online 43 de titluri din selecţia oficială, de oriunde din România, până în data de 19 septembrie, ora 23.59.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.