Artiştii de muzică electronică Tangerine Dream vor cânta pentru prima dată în România la cea de a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (9 - 18 iunie, Cluj-Napoca). Din seria de concerte propuse anul acesta de TIFF va face parte şi un show special al artistului suedezo-britanic Jay-Jay Johanson, care va cânta la Bonţida într-o seară dedicată muzicii şi filmului suedeze, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biletele şi abonamentele TIFF au fost puse în vânzare online - https://tiff.eventbook.ro/

Weekend la Castel

Castelul Bánffy din Bonţida va fi decorul perfect pentru concertul susţinut de Jay-Jay Johanson sâmbătă, 10 iunie, în primul weekend de festival, într-o seară specială, parte din programul
Focus Nordic. Cunoscut pentru vocea sa melancolică şi hituri precum "On the Radio", "She Doesn’t Live Here Anymore" sau "You’ll Miss Me When I’m Gone", Johanson e apreciat ca fiind unul dintre cei mai influenţi artişti electro ai generaţiei sale. În 1996, a lansat primul album "Whiskey", caracterizat de amestecul unor note şi voci jazzy cu acorduri trip-hop şi de film noir.

Cel de-al treilea album al său, "Poison" (2000), l-a avut colaborator pe Robert Guthrie, fondatorul trupei Cocteau Twins, şi a urcat rapid în topurile europene. Un an mai târziu, a lansat "Cosmodrome", o instalaţie de sunet şi imagine care a călătorit în jurul lumii, încheindu-şi parcursul la Muzeul de Artă Modernă din Paris. A continuat să lanseze albume impregnate de forţa poetică a versurilor şi a vocii lui, dar şi de talentele unor colaboratori precum grupul experimental german Funkstörung sau geniul francez al muzicii house, Jean-Pierre Ensuque. Artistul a compus şi coloana sonoră pentru două filme franţuzeşti: "La Confusion des Genres" (r. Ilan Duran Cohen, 2000) şi "La Troisième Partie du Monde" (r. Éric Forestier, 2008). Cel mai recent album al său, "Rorschach Test", a fost lansat în 2021.

Concertul lui Johanson va fi urmat de proiecţia documentarului "And the King Said, What a Fantastic Machine" ("Ce maşinărie fantastică!", r. Axel Danielson şi Maximilien Van Aertryck, Suedia, 2023), care a câştigat Premiul Juriului la Sundance. Un colaj impresionant şi teribil de inventiv, filmul aduce pe ecran două secole de imagine, de la prima fotografie din istorie, la apariţia cinematografiei şi a evoluţiei fulminante a televiziunii, până la tehnologia de astăzi, când oricine e un potenţial „creator de conţinut”, iar pe planetă există 45 de miliarde de camere video.

Lungmetrajul de debut al celor doi cineaşti suedezi explorează astfel fascinaţia eternă a oamenilor de a se privi pe sine şi mijloacele pe care aceştia le-au inventat pentru a face acest lucru, schimbând fundamental istoria şi societatea. Titlul original al filmului, neobişnuit de lung, "And the King Said, What a Fantastic Machine" ("Şi regele a spus: Ce maşinărie fantastică"), parafrazează o replică a regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit, care a rămas impresionat de filmarea ceremoniei sale de încoronare din 1902, opera lui Georges Méliès. Evenimentul este posibil la TIFF cu sprijinul Scandinavian Films, Swedish Film Institute şi Ambasada Suediei la Bucureşti.

Pentru prima dată în România: Tangerine Dream

Pionierii muzicii electronice Tangerine Dream vor susţine un concert pe 15 iunie la Casa de Cultură a Studenţilor. Înfiinţată în 1967 de Edgar Froese în vestul Berlinului, Tangerine Dream este o trupă formatoare pentru muzica electronică. Albumul lor revoluţionar "Phaedra", lansat în 1974, a atins statutul de cult în Marea Britanie şi a devenit un reper al genului.

Tangerine Dream a compus piese lungi, cu structuri unice, deschizând noi dimensiuni în sunet, stilul lor fiind catalogat drept Kosmische Musik. În ultimii 50 de ani, trupa a lansat peste 100 de albume de studio şi a fost nominalizată de şapte ori la premiile Grammy.

Tangerine Dream a creat peste 60 de coloane sonore de film, inclusiv pentru "Legend" (1985) al lui Ridley Scott, pentru thrillerul "Sorcerer" (1977) al lui William Friedkin şi pentru filmul neo-noir "Thief" (1981) al lui Michael Mann. Din discografia lor face parte şi "The Night In Romania", piesă care ar fi trebuit să se afle pe coloana sonoră a filmului "The Keep" (r. Michael Mann, 1983), dar care a fost lansată doar în 2020, pe un album special.

În 2013, Tangerine Dream a compus muzica pentru jocul video "Grand Theft Auto V", care a devenit unul dintre cele mai de succes jocuri din istorie. Muzica lor apare şi în serialul Netflix "Stranger Things". După moartea fondatorului Edgar Froese în 2015, din formaţie fac parte Thorsten Quaeschning, violinista Hoshiko Yamane şi Paul Frick. Cel mai recent album al formaţiei, "Raum", a fost lansat în 2022.

Până pe 10 mai, biletele pentru concertul Tangerine Dream vor costa 75 RON. Ulterior, preţul va fi de 100 de lei. Biletele pot fi achiziţionate online -
https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2023-concert-tangerine-dream

An de an, muzica este o componentă importantă a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Pe lângă Tangerine Dream şi Jay-Jay Johanson vor concerta la Cluj- Napoca şi alţi artişti internaţionali sau locali, în fiecare seară a festivalului, la Muzeul de Artă. Muzica va fi prezentă şi în sălile de cinema, în cadrul cine-concertelor deja puse în vânzare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.